Moldsilva va scoate 58 de mii de pomi de Crăciun în vânzare. Agenția informează că de la mijlocul lunii decembrie în pepinierile întreprinderilor silvice subordonate Moldsilva va începe tăiere pomilor de Crăciun.

Astfel, vor fi scoși la vânzare 56 de mii molid și 1600 pin. Totodată, vor fi propuse consumatorilor și verticele circa 3100 de bucăți. În acest an cel mai mare volum îl au întreprinderile silvice: Strășeni – 26000 bucăți; Edineț – 8000 bucăți; Tighina – 5500 bucăți; Călărași – 2500; Hîncești – 2300 bucăți pomi de Crăciun.

Instituțiile de stat sau private, dar și persoanelor fizice și în acest an pot procura pomi de Crăciun din 19 entități silvice subordonate.

Înălțimea unui pom de Crăciun variază de la un metru până la șase, cea mai mare cantitate, peste 41 000 de bucăți sunt de până la 1,5 m, iar prețul de realizare din pepinierile silvice rămâne neschimbat, un molid de un metru va costa minim 36 de lei, iar un pin de aceeași dimensiune 25 de lei cu TVA, inclusiv verticele care sunt la prețul de 8 lei pentru o bucată. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de șase metri se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă suplimentar la prețurile menționate.

În prezent, Agenția „Moldsilva” a transmis spre examinare Inspectoratului Ecologic de Stat, demersul privind obținerea autorizațiilor la tăierea pomilor de Crăciun.

Mentionam că, în cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor conform Codului Silvic.

Tradițional în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurii, fiind organizate frecvent raiduri în fondul forestier, fiind implicați colaboratorii silvici ai întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul Ecologic de Stat și Inspectoratele de Poliție din teritoriu.