Doliu la Măgdăcești. Cei trei bărbați care acum câteva zile au decedat în mină de piatră din Pașcani, fiind striviți de tavanul care s-a surpat au fost conduși pe ultimul drum. Întreaga localitate a venit să-și ia rămas bun de la cei trei mineri care au lăsat în urma soții îndurerate, șase copii minori rude și prieteni distruși de durere. Singurul reținut în acest dosar, maistrul responsabil de lucrările din mină, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Procurorii însă susțin că ancheta continuă și nu exclud că ar putea fi reținute și alte persoane.

Inculpatul Serghei Lâsenco, cel care trebuia sa aibă grijă ca din mină să iasă toți angajații, a fost adus încătușat în fața instanței. Acesta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Avocatul său a declarat că Lâsenco regretă ceea ce s-a întâmplat.

„Clientul meu manifestă o căință activă față de cele întâmplate”, susține avocatul Alexei Brînză.

„Pentru a nu împiedica buna desfășurarea urmăririi am solicitat arestarea preventivă care a fost admisă de instanță pe un termen de 30 de zile. Este învinuit de prevederile articolului 300 litera a și b pentru încălcarea regulilor de exploatare minieră”, a declarat procurorul Ivan Rapeșco.

Maistrul încătușat a refuzat să discute cu jurnaliștii.

La Magdăcești, ziua de 23 și 24 noiembrie au fost declarate zile de doliu. Cei trei mineri au fost înmormântați astăzi la cimitirul din localitate. Atât colegii de muncă, cât și apropiații victimelor, spun că anume maistrul trebuia să aibă grijă de toți angajații.

„Când minerii intră în mină ei își dau iscălitura, când iese, își dau seama că au ieșit. Dar ei nu au dat evidența că au rămas mineri acolo, iaca asta-i pricina”.

„Nici nu știm ce se petrece mai departe. – Dar vă gândiți să vă întoarceți înapoi în mină? – Nu știu. Nu pot să vă spun încă. O să vedem cu o să fie rezolvat, ce o să fie până la urmă”.

Oamenii spun că administrația întreprinderii cunoștea despre condițiile dezastruoase în care erau nevoiți să muncească minerii, însă de fiecare dată când angajații le aminteau despre acest fapt, ei le răspundeau:

„Trebuie de lucrat. Altceva nimic”.

„Am fost o dată în mină la adâncime de 7 kilometri, am văzut în ce condiții, în ce praf că nu se vedea om cu om”.

Întreaga localitate deplânge moartea celor trei bărbați de 33, 36 și 41 de ani.

„Foarte buni băieți erau. Și ascultători și harnici, muncitori și acasă și cu soțiile. Băieți extraordinari. Ce pot să spun, jale mare”.

„Extraordinari băieți de cuminți și harnici și gospodari. Mare pierdere în sat. Bandiții îmbogățesc, dar băieții se duc în pământ”.

Tragedia în mina de piatră de la Pașcani s-a produs luni ziua. Despre dispariția celor trei mineri a sesizat soția unuia din ei atunci când acesta nu s-a mai întors acasă. A fost solicitată intervenția salvatorilor. Potrivit procurorilor, victimele au fost strivite de tavanul minei care s-a surpat. Oamenii legii au stabilit că accidentul s-a produs în jurul orei 14, iar salvatorii au fost anunțați abia spre seară. Cei trei bărbați au stat sub dărâmături mai bine de 4 ore. În afară de maistrul arestat, procurorii i-au atribuit statut de bănuit unui alt angajat al întreprinderii care este cercetat în stare de libertate. Vinovații riscă de la 3 la 10 ani de pușcărie.