Klaus Iohannis a declarat că Republica Moldova este, dacă vorbim de Parteneriatul Estic, în centrul preocupărilor românești. Totodată, președintelui României a precizat că integrarea Moldovei în UE prin unirea cu România nu este o cale fezabilă în acest moment.

Nu cred că putem să abordăm chestiunea printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană și, deocamdată, are Acordul de Asociere și toată legislația secundară care decurge acolo, între timp, este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate și parcursul Moldovei trebuie consolidat. După care, Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment”, susține Iohannis.

Participând la Summitul Parteneriatului Estic Iohannis s-a văzut cu premierul Filip și au discutat chestiuni care preocupă ambele țări.

Mi-a relatat la ce etapă se află reformele din R. Moldova. Am discutat câteva proiecte comune din sectorul energetic, care sunt în pregătire. Mi-a relatat cu optimism că se apropie de finalizare criza băncilor, și că lucrurile s-ar îmbunătăți. Am discutat în general chestiuni care ne preocupă pe unii și pe alții”, a declarat Klaus Ionannis după ce s-a văzut cu premieru Pavel Filip.

Întrebat când va veni la Chișinău Iohannis a răspuns: „Când va fi vremea potrivită voi veni”.

Totodată, acesta a precizat că România ajută R. Moldova la modul practic în prezent. „Noi ajutăm în multiple planuri Republica Moldova – în plan instituțional, prin diverse programe de perfecționare, prin colaborare, dar inclusiv prin măsuri foarte concrete, de exemplu ajutorul financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova. Deci, la noi ajutorul nu este ceva ce planificăm o dată în viitor, ci ajutorul îl dăm practic, concret și instituțional și nu de câteva zile, ci de câțiva ani și avem intenția fermă să și continuăm pe această cale, susține Iohannis.