/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Au mers pe urmele deportaților din Siberia. A avut loc premiera filmului „Expedițiile Memoriei”

24 noiembrie 2017, ora 18:05

Partea a doua a filmului „Expedițiile Memoriei”, realizat în regiunea Irkutsk este despre românii basarabeni deportați în regiunea Krasnoyarsk. Buneii și mama Efimiei Ciobanu au fost deportați în Siberia atunci când mama ei avea doar 16 ani.

I-au luat așa, pe neprins de veste. Cu ce aveau, cu ce nu aveau, i-au aruncat prin mașini. La patru ani, după ce mama a fost deportată, tata s-a dus după ea și a furat-o de acolo. A stat mama ascunsă acasă, până a murit Stalin”, povestește Efimia Ciobanu, spectator.

La premieră au venit și studenți, dar și producători de film.

Am de făcut un film documentar. Vreau să văd un exemplu bun, făcut de profesorul meu de la universitate”, Vadim Șeptichin, student, AMPTAP.

Orice documentar, pardon pentru tautologie, este un document. E o temă sensibilă și interesantă”, spune Valentina Isubcojeaev, producătoare de film.

Regizorul filmului este Violeta Gorgos. În expediție au mers și jurnaliști, dar și studenți și istorici:

Eu vin dintr-o familie de deportați. Buneii mei au fost deportați. Siberia pe care am văzut-o eu este alta decât cea despre care am auzit eu acasă. Nu este atât de rece, atât de dură și de rea”, afirmă Mariana Rață, jurnalistă.

A fost o experiență cu foarte multe surprize, cu multe spargeri de stereotipuri asupra conceptului de Siberie. Am efectuat niște interviuri cu cei care au fost deportați, cu urmașii deportaților”, explică Vasile Donii, materdat UAIC Iași.

Filmul nu este o realizare strict cinematografică, ci mai degrabă un film de călătorie, un jurnal de bord al deportaților. Membrii grupului au descoperit un cimitir al basarabenilor cu aproximativ 20 de morminte în satul Moldovanka.

De exemplu, satul Moldovanka, un sat în paragină, care a existat 7-8 ani de zile, făcut în exclusivitate de moldoveni. Prin aceste filme vrem să arătăm și o altă față a deportărilor. Să aducem la noi acasă poveștile moldovenilor de succes din Siberia”, explică Octavian Țâcu, istoric.

Am încercat să facem un jurnal de bord, însemnând, ajungem, filmăm ceea ce vedem și încercăm să găsim ineditul. Protagoniștii noștri principali au fost căutătorii, expediționarii și ne-am bucurat alături de ei de evenimentele pe care le găseam”, a completat Violeta Gorgos, regizoarea filmului.

Proiectul „Expediţiile Memoriei” a fost iniţiat în 2013 şi este susţinut de mai multe instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova şi România.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram