În luna octombrie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 116.13 milioane USD.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, Rusia continuă să fie partenerul principal al Republicii Moldova, deținând ponderea de 33.9 la sută (39.42 mil. USD) din total. De asemenea, de menționat transferurile din Israel – 16.0 la sută (18.53 mil. USD), din Italia – 10.7 la sută (12.41 mil. USD), SUA – 7.3 la sută (8.47 mil. USD), Germania – 5.4 la sută (6.21 mil. USD) și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 4.4 la sută (5.12 mil. USD).

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 50.3 la sută , urmate de transferurile în euro – 41.9 la sută și cele în ruble rusești – 7.8 la sută.

În octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor din transferurile prin SRB față de dolarul SUA au contribuit cu 2.0 puncte procentuale la creșterea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 17.0 la sută.

Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum: transferurile locale, transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova, pensii și indemnizații.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!