/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Alarmă la HIV! Jumătate din purtătorii moldoveni ai virusului nici nu știu că sunt infectați

missing
27 noiembrie 2017, ora 18:19

Potrivit Ministerului Sănătății, numai anul trecut 832 de persoane au aflat că sunt infectate cu HIV. 95 dintre acestea și-au descoperit infecția întâmplător, în timpul sarcinii.

„Ne dorim ca 90% din persoanele să-și cunoască statutul său, ne dorim ca cele 90 de procente care-și cunosc statutul să acceseze tratamentul antiretroviral. La momentul actual doar jumătate din cei care se află în grupurile de risc își cunosc statutul și doar 30 la sută din cei care își cunosc statutul de fapt accesează acest tratament”, a declarat Stela Grigoraș, ministru al sănătății.

Din păcate, în Moldova, ca și în alte state post sovietice, nu există o cultură a sănătății. Oamenii așteaptă până în ultima clipă. Din acest motiv, în 50 la sută din cazurile depistate, pacientul deja suferă de SIDA. De ce jumătate din oameni află abia atunci când suferă de SIDA? Pentru că nu au observat simptomele”, susține Elena Derjanskaia, ofițer de presă al Inițiativei Pozitive.

Tatiana are 57 de ani. Femeia spune că acum 10 ani a aflat din întâmplare că este HIV pozitivă în urma unui control medical: „Am avut probleme de piele. Lucruri strașnice se întâmplau cu mine, de aceea și am apelat la medic. Acolo, fără să mă anunțe, medicii mi-au luat analize, fapt pentru care le mulțumesc. Atunci când am aflat statutul, starea de sănătate era critică. Medicii îmi oferea șansele 50 la 50, dar iată că am izbutit datorită medicilor”.

Acum, Tatiana lucrează într-un centru social și ajută persoanele cu HIV să treacă de barierele psihologice de adaptare. Ea spune că cel mai grav este că majoritatea oamenilor consideră că HIV nu îi privește și refuză testele.

„Acei oameni sero negativi, cred că nu pot ajunge în rândurile persoanelor cu HIV. Astăzi deja nu mai sunt grupuri de risc. Acum, fiecare om face parte din grupul de risc. Este suficient doar un singur act sexual neprotejat și omul deja poate fi infectat, și nu doar cu HIV”, susține Tatiana, seropozitivă de 10 ani.

Specialiștii recomandă ca fiecare să treacă testul HIV de două ori pe an. În Republica Moldova testul la HIV este gratuit și poate fi făcut anonim în centrele medicilor de familie.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram