/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Sistemul medical, la pușcărie. Stela Grigoraș: „Niculina a primit asistența necesară”

27 noiembrie 2017, ora 18:25

Ministrul Sănătății, Stela Grigoraș, spune că în cadrul anchetei interne au fost depistate mai multe „nereguli și lacune” în sistemul medical. Cu două săptămâni în urmă, atunci când cazul morții Niculinei Bulat s-a discutat la Guvern, Stela Grigoraș a fost mult mai dură, asigurând că cei vinovați vor fi sancționați.

„Nu am depistat cazuri de neglijență sau de neacordare a serviciului. În conformitate cu legislația în vigoare, această persoană a primit toată asistența necesară”, a declarat Stela Grigoraș, ministrul SMPS.

Astăzi, Stela Grigoraș se pare că a schimbat macazul – nu medicii, ci sistemul este de vină. Sistemul, însă, nu poate face, pușcărie: „Trebuie să modificăm legislația, cadrul normativ, finanțarea. Este un sistem dur, pe alocuri nemilos, care trebuie cumva descentralizat. Niculina trebuia să vină la Chișinău, la Centrul Mamei și Copilului de 2-3 ori pe săptămână, de la Drochia făcea naveta săptămânal. Să avem posibilități de oferire a dializelor în special pentru copii, undeva mai aproape unde trăiește persoana de familie, de comunitate”.

Am încercat să aflăm și etapa la care se află dosarul la Procuratura Generală. Instituția s-a autosesizat atunci în legătură cu acest caz, după ce premierul Pavel Filip a declarat, la ședința de Guvern din 3 noiembrie, că așteaptă nu „nu demisii, ci răspundere penală” în cazul morții Niculinei Bulat. Reprezentanții Procuraturii din Drochia ne-au spus că acest caz a fost preluat de Procuratura Generală.

„Cauza penală se află în primă desfășurare, procurorul a dispus efectuarea expertizei medico-legale în comisie care au dus la cauzele exacte ale decesului tinerei. Au fost ridicate toate actele necesare din spitale, în care aceasta a fost internată. Urmează a fi dată o apreciere acțiunilor sau inacțiunilor cadrelor medicale care au avut tangență cu acest caz”, a menționat Maria Vieru, procuror.

Potrivit Ministrului Sănătății, peste două zile se va finaliza expertiza medico-legală, iar concluziile vor fi făcute publice. Tânăra orfană, Niculina Bulat a decedat la începutul acestei luni după ce s-a aflat în dializă timp de 10 ani. Aceasta a fost purtată pe drumuri, mai multe spitale refuzând să o interneze.

Reporter: Veronica Vacari
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram