Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă în prezent sunt 10296 locuri de muncă vacante pe piața muncii din Moldova. În aspect teritorial, cele mai multe locuri de muncă vacante disponibile sunt în Chișinău aproximativ 4000 de locuri de muncă, urmat de Bălți - 1139 și Floreşti - 455. Iar cele mai puține job-uri sunt în Dubăsari (32), Făleşti (13) și Drochia (12).

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2168 locuri de muncă vacante, constituind cca 21% din numărul total de locuri vacante. Cei mai căutați specialiști sunt din domeniul Sănătății, Învățământului și activitatea economică și financiară.

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 8128 locuri de muncă, ce constituie 79% din numărul total de locuri de muncă vacante. Peste 2000 de persoane se caută în domeniul industriei textile, iar alte peste 600 de locuri vacante sunt destinate lucrătorilor calificați în întreprinderi industriale.

Muncitorii necalificați pot opta pentru următoarele locuri de muncă: muncitor auxiliar; îngrijitor încăperi de producție și serviciu; hamal; ajutor de educator; muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor ș.a.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: angajat.md, unde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.