/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Moldova, condamnată la CEDO pentru condiţiile de detenţie în Penitenciarul nr. 13. Trebuie să achite peste 8.000 de euro

28 noiembrie 2017, ora 15:42

Reclamantul Valentin Baştovoi a dat în judecată Moldova pentru condiţiile de detenţie în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Acesta, a fost transferat în 2013 în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, urmare a condamnării la opt ani privaţiune de libertate pentru delapidare. „El a pretins că este deţinut într-o celulă rece, suprapopulată, fără lumină naturală sau ventilaţie, din cauza insuficienţei paturilor deţinuţii erau nevoiţi să doarmă pe rând, veceurile nu erau separate de restul celulei. De asemenea, el pretinde că mâncarea servită era insuficientă şi inadecvată pentru consum şi că era permis duşul doar o dată pe săptămână şi o oră pe zi pentru exerciţii. În final, el s-a plâns că nu a primit tratament medical pentru diferite boli pe care le-a contractat pe durata detenţiei”, scrie lhr.md.

Invocând Articolul 3 din Convenţie, interdicţia tratamentului inuman şi degradant şi Articolul 13, dreptul la un recurs efectiv, combinat cu Articolul 3, reclamantul s-a plâns de condiţiile de detenţie şi lipsa tratamentului medical, şi lipsa unui remediu efectiv prin care să-şi realizeze drepturile.

Curtea a subliniat natură recurentă a problemelor legate de condiţiile proaste de detenţie în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Ea a observat că ea a indicat anterior autorităţilor că acestea urmează să adopte măsuri adecvate pentru a pune capăt a ceea ce pare a fi o problemă sistemică (Cristioglo c. Moldovei, 26 aprilie 2016).

Rapoartele întocmite de Ombudsman şi CPT în perioada când reclamantul a fost deţinut în penitenciar indică că în această instituţie condiţiile proaste de detenţie predomină. Curtea a observat că Guvernul nu a prezentat nici o dovadă în susţinerea afirmaţiei sale că au avut loc îmbunătăţiri considerabile în ultimii ani.

Curtea a constatat că pe durata detenţiei sale în Penitenciarul nr. 13 reclamantul a fost supus condiţiilor de detenţie de o severitate care depăşeşte nivelul inerent de suferinţă în detenţie şi că a avut loc violarea Articolului 3 din Convenţie.

Articolul 13, dreptul la un recurs efectiv, în conjuncţie cu Articolul 3

Curtea a atenţionat că ea a examinat în mod repetat dacă există un recurs eficient în Moldova în ceea ce priveşte alegaţiile privind condiţiile proaste de detenţie şi a constatat cu fiecare ocazie că remediile la care s-a referit Guvernul erau ineficiente pentru persoanele, care continuă să fie deţinute în condiţii incompatibile cu Articolul 3 din Convenţie. Curtea nu a găsit motiv să se depărteze de la aceste constatări în cazul din speţă. Corespunzător ea a constatat că a avut loc violarea Articolului 13 în conjuncţie cu Articolul 3.

Curtea a acordat reclamantului 8.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 650 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram