Democrații acuză organizațiile neguvernamentale de cârdășie cu partidele politice. Asta după ce mai multe ONG-uri au propus ințierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Pe de altă parte, Valeriu Munteanu, vicepreședinte PL, scrie că referendumul dat este doar în beneficiul PDM și va ajuta la legitimizarea sistemului electoral mixt.

Din păcate cel mai mare beneficiar al acestei inițiative este tot Partidul Democrat. Este bineînțeles pentru toată lumea că ideea (nobilă) de a anula legea privind sistemul electoral mixt nu va putea să scoată din case 1/3 din alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova, mai ales că acest Referendum se vrea a fi unul republican, iar în spațiul rural mașina de lucru a PD și mai puțin a PSRM va avea capacitatea să țină oamenii în case în ziua plebiscitului. Metodele le cunoaștem cu toții, pentru concludență a se vedea rezultatele izbitoare ale ultimelor alegeri locale parțiale din 19 noiembrie”, a scris Munteanu pe pagina sa de facebook.

Acesta mai susține că PD și poate și PSRM-ul și-ar dori să provoace („la insistența societății civile”) un astfel de Referendum, „ca mai apoi să jubileze cu rezultatele, să le poată etala în interiorul Republicii Moldova, dar mai ales în exterior, legitimând astfel votul dat de PD și PSRM, în iulie”, a mai menționat Munteanu.

Totodată, vicepreședintele PL a subliniat că acest sistem electoral mixt este unul neconstituțional și în acest sens a fost depusă o sesizare la Curtea Constituțională.

Amintim mai mulți reprezentanți ai societății civile și-au propus să inițieze un referendum legislativ pentru abrogarea sistemului electoral mixt, votate vara aceasta de democrați, socialiști și popular-europeni.