Astăzi începe postul Crăciunului pentru creștinii-ortodocși de stil vechi. Aceștia ar urma să se abțină de la consumul de carne, brânză și ouă în următoarele 6 săptămâni, dar au dezlegare la peste sâmbătă și duminică. Credincioșii cred că postul Crăciunului îi ajută să se curețe de păcate.

Creștinii-ortodocși de stil vechi sunt încurajați de Biserica să excludă, în următoarele 6 săptămâni, din alimentație, lactatele, carnea și ouăle. Acestea pot fi înlocuite cu ciupercile, nucile și mazărea. Oamenii sunt dispuși să postească, mai ales că unora le-ar putea face bine și din punct de vedere medical.

„Postul Crăciunului înseamnă curățarea sufletului, înseamnă iertarea păcatelor. – Ții post? – Sincer, când și cum, dar mă strădui. Mult depinde unde te afli, în ce loc te afli”.

„Eu toate posturile le țin. Eu permanent țin postul, că dacă nu ții posturile, te faci pătrat ca o glugă de ciocleji și nu e interesantă viața”.

„Se începe postul pentru curățarea păcatelor. – Dvs obișnuiți să îl țineți? – Da! – Și ce mâncați în această perioadă? – Dar ce nu este? Este și hrișcă, și spaghete, cartofi, fasole cu ulei tot prăjim fără carne”.

„Nu prea. Nu reușesc. Din neobișnuință, plus uneori te mai doare una, alta”.

Am vrut sa discutăm astăzi despre post cu preotul care oficia slujba la Catedrală. A refuzat, însă, să discute cu echipa TV8: „Eu nu dau interviu la nimeni, de a dădea și a schimba cuvintele. Asta e o prostie, de a dădea și a schima cuvintele”.

Preoții spun că în afară de abținerea de la bucate, este importanta și purificarea sufletului, adică rugăciunea și împărtășania. Ultima zi a postului, 6 ianuarie, numită ajunul Crăciunului pe stil vechi, este cea mai aspră zi de post. Unii preoți spun că în această zi nu se mănâncă nimic până după-amiază. Restricția nu se referă, însă, și la cei bolnavi. Postul Crăciunului durează 40 de zile și se încheie pe 6 ianuarie. Pentru creștinii de stil nou, postul a început cu două săptămâni mai devreme și se va încheia pe 25 decembrie.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Oleg Cozlov