Moldova ar urma să beneficieze de un suport bugetar de peste 21 de milioane de euro din partea UE până la finele anului, iar prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro ar putea veni anul viitor. Precizările au fost făcute de ministrul Finanțelor, revenit recent de la Bruxelles. Mesajul ministrului a fost făcut public după ce subiectul a fost discutat astăzi la PD.

Până la sfârșitul anului vom primi suma de 21,5 mln euro suport bugetar pentru patru programe evaluate de UE – liberalizarea vizelor, liberalizarea comerțului, reforma finanțelor publice și reforma poliției”, a declarat Octavian Armașu, ministrul finanțelor.

Dacă în cazul suportului bugetar, care vine direcționat, pe proiecte concrete, oficialii moldoveni sunt siguri că banii europeni vor ajunge în Moldova, în ceea ce privește accesarea asistenței macrofinanciare, de 100 de milioane de euro, autoritățile moldovene nu sunt atât de sigure. Pentru debursarea primei tranșe, trebuie îndeplinite 10 condiții. Și nu doar atât. Experții europeni trebuie să evalueze și implementarea reformelor ce se conțin în cele zece condiții.

Depinde de ei când se vor organiza și când vor veni ca să obținem prima tranșă pentru anul viitor”, a menționat Armașu.

Din cele 100 de milioane de euro, 40 de milioane ar putea ajunge în Moldova sub formă de grant, iar 60 de milioane – ca împrumut. Banii europeni vor fi debursați pe măsura implementării celor 28 de condiții convenite cu UE, între care și respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția vizând sistemul electoral și elaborarea unei strategii de recuperare a banilor furați din sistemul bancar.

Reporter: Anastasia Antoceanu