Dis-de-dimineață, președintele Igor Dodon a făcut public trailerul celui de-al doilea episod al documentarului televizat „Istoria Moldovei”. Acesta urmează să fie lansat lansat la 2 decembrie curent, ora 19:00.

„Stimați cetățeni, Vă anunț că la data de 2 decembrie, va avea loc premiera celui de-al II-lea episod al documentarului televizat „Istoria Moldovei”, în cadrul căruia vor fi expuse evenimentele din perioada de la întemeierea Ţării Moldovei, pînă la Acordul de pace de la București din anul 1812. Este un film bine elaborat și bine documentat la care au muncit zeci de experți atît din țară cît și de peste hotare. Vom depune maxim efort astfel ca toți locuitorii țării noastre să poată viziona pelicula „Istoria Moldovei””, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că, episod al filmului „Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul președintelui Moldovei, a fost lanstă la date 13 noiembrie.

În varianta originală, filmul este sonorizat în limba română, fiind subtitrat în limba rusă. Igor Dodon a declarat că după alegerile parlamentare din 2018, „Istoria Românilor” va fi înlocuită cu „Istoria Moldovei”. Asta deși copiii săi învață într-un liceu cu predare în limba română, iar mama sa este profesoară de limbă română. Filmul finanțat de Dodon va fi distribuit în toată țara.

Scenariul filmului a fost realizat de Elena Pahomova și Ilie Ciorescu, iar producătorul peliculei este Natalia Anisimov.

Menționăm că PLDM a cerut Serviciului de Informații și Securitate să stabilească donatorii externi și sursele de finanțare a filmului „Istoria Moldovei”, turnat sub patronajul lui Igor Dodon. Liberal-democrații mai cer Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei să facă o expertiză a filmului.