Deputații fracțiunii parlamentare a PSRM au înaintat Guvernului cereri în legătură cu majorarea tarifelor. Socialiștii susțin că în ultimii ani, în Moldova se reduc cheltuielile reale ale populației, iar oamenii economisesc pentru a supraviețui.

„În perioada 2010-2017 tarifele pentru locuințe și serviciile comunale aproape s-au dublat: energia electrică s-a majorat cu 82%, apă și canalizare – de 2,5 ori, apa caldă – de 2,1 ori, încălzirea centrală – 70%. În special trebuie de menționat tariful la gaz din rețea pentru populație. Din 2010 până în prezent, acesta este majorat cu 76%. În același timp, prețul gazelor livrate de Gazprom în Moldova a scăzut mai mult de două ori în această perioadă”, se menționată într-un comunicat de presă al partidului.

Potrivit deputatului Vlad Batrîncea, Guvernul ar trebui să ia măsuri urgente pentru a opri sărăcirea populației Republicii Moldova. El a menționat că încercările autorităților de a declara creșterea economică și de a îmbunătăți situația socială și economică din Moldova sunt o minciună.

În acest context socialiștii au ieșit cu următoarele cerințe:

Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică:
– să introducă un moratoriu privind majorarea tarifelor la energia electrică, apă și canalizare, încălzire centrală și apă caldă;
– să reducă tariful la gazul din rețea pentru populație, ținând seama de scăderile anterioare ale prețului la gaz primit de Moldova.

Guvernului, în comun cu ANRE:
– să efectueze o analiză aprofundată a activității financiare și economice ale furnizorilor de servicii comunale pentru populație;
– să elaboreze un plan de măsuri pentru asigurarea activității eficiente și rentabilă a întreprinderilor-monopoliste Apă-Canal și Termoelectrica.