Hidrocentrala de pe Nistru influențează într-o manieră foarte periculoasă securitatea locuitorilor din Republica Moldova, dar și din Ucraina, chiar dacă impactul pentru cetățenii ucraineni nu este atât de vizibil în prezent.

Starea actuală și perspectivele relațiilor dintre Kiev și Chișinău, care implică și dialogul în problemele de mediu, au fost analizate în cadrul a două studii oglindă, realizate simultan, în cadrul proiectului „Moldova – Ucraina: competiție, cooperare și independență”. Proiectul a fost implementat de către Fundația Fridrich Ebert, oficiul din Ucraina, împreună cu Consiliul de Politică Externă PRISM din Ucraina, în perioada aprilie-noiembrie 2017.

În studiul care reflectă perspectiva Moldovei, lansat într-o conferință de presă la IPN, se menționează că securitatea civilă este elementul-cheie al unei guvernări eficiente și responsabile. Deși problemele ecologice nu par să fie parte a interesului național într-o manieră vizibilă, precum este soluționarea conflictului transnistrean, securitatea umană rămâne a fi o prioritate. Autorii studiului sunt de părere că din varii motive politice și economice, ambele țări au eșuat în a acorda atenția necesară soluționării problemelor de mediu, care deja afectează capacitatea ambelor state să facă față unor amenințări de origine non-militară.

În această situație, subliniază autorii, este vorba despre impactul unor obiective strategice economice planificate a fi construite pe partea ucraineană a Nistrului de Sus. Negocierile pentru lansarea acestui proiect au fost lungi. Pentru Chișinău, centrala electrică de la Novodnestrovsk se transformă într-o amenințare directă la adresa securității cetățenilor, în timp ce pentru partea ucraineană, cea care gestionează proiectul, este o sursă de beneficii economice.

Autorii studiului sunt de părere că posibilele consecințe asupra ecologiei și, prin urmare, asupra siguranței cetățenilor, sunt mai bine percepute la Chișinău decât la Kiev. Totodată, societatea civilă din Moldova a reușit să pună mai multă presiune asupra propriilor autorități guvernamentale decât ecologiștii din Ucraina.