Moldoveni, implicați în spălări de bani prin tranzacții electronice. La nivel european au fost arestate 159 de persoane

missing
30 noiembrie 2017, ora 11:06

Pe teritoriul Moldovei, angajații Centrului pentru combaterea crimei informatice au efectuat șapte percheziții domiciliare, în cadrul căreia au fost depistate probe privind implicarea acestora la comiterea infracțiunilor.

Într-un comunicat al Europol se spune că cu ajutorul a 257 de bănci-participante și parteneri din sectorul privat, au fost raportate 1.719 tranzacții financiare în care sunt implicați cărăușii de bani, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 31 milioane de euro.

Sintagma „money mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de către grupuri infracționale organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obținute în mod ilegal, aceste tranzacții fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind acela de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani

Reprezentanții Centrului pentru combaterea crimei informatice a Inspectoratului Național de Investigații, au participat la operațiunea desfășurată la nivel european pentru combaterea infracțiunilor cu utilizarea mijloacelor de plată electronice (money mule) în perioada 20 – 24 noiembrie 2017,

Acțiunea a avut drept scop combaterea activităților infracționale de tip „money mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară a cetățenilor în activități de legalizare a banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice.

Pe parcursul acțiunii internaționale „European Money Mule Action” polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice au acționat pentru depistarea și cercetarea autorilor infracțiunilor de transferuri de bani, în mod ilegal.

Programul „European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online, precum şi fraudele privind mijloacele de plată electronică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram