/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Energia regenerabilă nu mai este ficțiune pentru moldoveni. Până în 2020 vom produce 17% din energie din surse regenerabile

missing
30 noiembrie 2017, ora 18:12

Noul laborator este dotat cu sisteme fotovoltaice care funcționează autonom, dar poate fi conectat și la rețeaua electrică. Echipamentul le permite viitorilor ingineri să studieze la nivel avansat tehnologiile moderne de creare a energiei regenerabile.

„Aici avem o instalație care ne simulează soarele, pentru a putea studia energia solară fotovoltaică și energia solară termică”, a menționat Octavian Magos, asistent universitar.

Laboratorul conține și un tunel radiodinamic, care simulează vântul. Astfel, cu ajutorul micro-turbinei încorporate în spatele tunelului, acesta transformă energia vântului în curent. Dacă până acum, studenții efectuau lucrările de laborator în baza unui utilaj vechi, acum noul laborator le va oferi mai multe posibilități.

„Erau câteva celule fotovoltaice și erau luminate de o lampă simplă. Pentru studenți erau nu prea pe înțeles. Acum ei văd în realitate un panou solar”, susține Octavian Mangos.

Studenții din anul patru spun că abia așteaptă să studieze noul laborator al surselor regenerabile de energie. Ei sunt convinși că acesta îi va ajuta să se dezvolte profesional.

„Ne vom dezvolta profesional pe viitor. Este o sursă regenerabilă nouă, nu poluează aerul”.

„Cunoaștem că Republica Moldova cumpără mai multă energie electrică, decât o produce în țara sa. De aceea, noi sperăm că în continuare vom scădea acest procent de procurare a energiei”.

„Prezența acestui proiect de laborator ne permite într-adevăr completarea învățământului ingineresc la aceste programe de studii printr-o componentă practică, în care ultimele tehnologii avansate vor fi studiate de către studenți, masteranzi și doctoranzi”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.

Proiectul a costat 125 mii de euro, bani oferiți de Agenția pentru Eficiență Energetică, în cadrul unui proiect implementate de UTM, iar alte 25 de mii de euro au fost oferiți din partea Fundației Liechtenstein Develoment Service.

„Moldova depinde de energia din exterior. Este timpul să aibă mai multă energie făcută în țară”, a menționat Pius Frick, reprezentant al fundației LED.

Republica Moldova și-a propus ca, până în 2020, să producă, din surse regenerabile, 17% din consumul total de energie.

Reporter: Veronica Vacari
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram