/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Procuratura Olandei: Croatul bosniac Slobodan Praljak s-a sinucis cu cianură

missing
02 decembrie 2017, ora 11:43

“Rezultatele preliminare ale analizelor toxicologice au arătat că Slobodan Praljak avea o concentrație puternică de cianură de potasiu în sânge”, a explicat procuratura într-un comunicat după autopsia corpului.

“Aceasta a provocat o insuficiență cardiacă, suspectată că i-a cauzat moartea”, a adăugat documentul.

În paralel, săptămâna viitoare va începe o anchetă internă a TPIY în completarea anchetei procuraturii olandeze, solicitată de tribunal după tragicul incident care a provocat stupoare.

În momentul în care TPIY anunța miercuri sentința definitivă, Slobodan Praljak s-a sinucis cu ajutorul unei fiole cu “otravă”, a povestit avocatul lui. El tocmai fusese condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Autopsia corpului a fost efectuată la Rijswijk, în apropiere de Haga, la Institutul medico-legal olandez, recunoscut ca fiind unul din cele mai importante laboratoare de medicină legală din lume. Doi experți croați au fost trimiși la fața locului “la solicitarea TPIY”, pentru “a observa”, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai procuraturii, Vincent Veenman.

Un test provizoriu dezvăluise încă de joi prezența unei “substanțe chimice care poate provoca moartea” în fiola pe care Praljak a scos-o din buzunar, înainte de a-i bea conținutul dintr-o înghițitură.

La trei zile după dramaticul incident, încă nu se știe cum a putut acuzatul să intre în posesia acesteia și să treacă peste toate controalele de securitate ridicate între celula sa și sala de audieri.

“Există o necesitate imperioasă de a înțelege cum a putut ajunge la tribunal această otravă”, a declarat pentru AFP Celine Bardet, o juristă internațională care lucrează în cadrul TPIY.

“Bineînțeles că aruncă bănuiala legată de o ‘complicitate’, cu multe ghilimele”, a subliniat jurista.

Potrivit lui Goran Sluiter, un avocat olandez și profesor de drept internațional la Universitatea din Amsterdam, Slobodan Praljak și-a procurat fiola fie în centrul de detenție, economisind un medicament administrat în cadrul unui tratament, fie în timpul transportului spre tribunal, fie chiar în interiorul TPIY.

“În acest caz, s-ar reduce considerabil cercul persoanelor care l-ar fi putut ajuta. Ne gândim imediat la avocați. Indiferent de situație, el a avut cu siguranță ajutor pentru ca fiola să ajungă în posesia lui în sala de audieri”, a adăugat el.

Posibil un ajutor, dar “acesta poate veni de la numeroase persoane”, a subliniat Diana Goff, expertă în drept și cercetătoare la Clingendael Institute. Deținuții TPIY “pot primi vizite din partea responsabililor religioși, medicilor, prietenilor, membrilor familiei” și, “în general, este foarte ușor să introduci sau să scoți contrabandă din închisori, deci nu este o problemă a TPIY”.

“Nu m-am gândit niciodată că ar putea face așa ceva, dar înțeleg, pentru că era un om onorabil care nu putea trăi cu o condamnare care îl califica drept criminal de război și ieși cu cătușe din sala de audieri”, a declarat pentru agenția croată de presă Hina o avocată a defunctului, Nika Pinter, în avionul care a adus-o la Zagreb din Olanda.

Ea a precizat că nu știa nimic despre planul macabru al clientului său și, în cursul discuțiilor dinainte de pronunțarea verdictului, Slobodan Praljak nu a lăsat să se înțeleagă că s-ar sinucide.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram