/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Manole speră să fie restabilită în funcție. CC: Verificarea judecătorilor de SIS, neconstituțională

05 decembrie 2017, ora 18:47

Curtea menționează că verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate interferează cu independența puterii judecătorești. Curtea reține că prevederea articolului 5, litera „a”, și a articolului 15 aliniatele 2,4,5 din Legea numărul 241 din 18 decembrie 2008, aduc atingerea substanței principiului independenței judecătorului”, a citit decizia Tudor Panțîru, președintele Curții Constituționale.

În textul motivării a menționat că această lege aduce atingere principiului puterii judecătorești, principiului separării puterilor în stat și asta înseamnă că pe viitor judecătorii nu vor mai fi verificați de SIS. Această lege exercită o presiune asupra judecătorilor. Constituia o imixtiune în actul de justiție”, a declarat Domnica Manole, ex-judecătoare a Curții de Apel.

Acum Domnica Manole speră ca în scurt timp să fie restabilită în funcție.

Curtea Supremă de Justiție, în opinia mea, trebuie să execute ca atare această hotărâre a CC. Deci eu am fost eliberată din funcție în baza legii 271 care a fost declarată necunostituțională la moment, deci această lege nu mai există”, susține Manole.

Înalta curte a expediat Parlamentului o adresare în care cere să fie excluse paralelismele legislative în ceea ce ține de verificarea integrității tuturor candidaților la funcții publice. Ofițerul de presă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram