Scanerele de la posturile vamale ale Republicii Moldova vor funcționa din nou. Asta după ce o lungă perioadă au zăcut la vamă fără nici un rost, deoarece tuburile lor radiante s-au epuizat. Scanerele au fost „resuscitate” datorită unui ajutor de 1 milion 300 mii de dolari, venit din partea Guvernului american. Cu acești bani au fost procurate noi tuburi radiante pentru scanere. Aparatele scanează camioanele și ajută la depistarea mărfurilor de contrabandă camuflate. Datorită noilor tehnologii, timpul de verificare a unui camion la vamă se va reduce de la 2 ore la 5 minute.

Procedura de scanare a mașinilor este asemănătoare cu o radiografie a corpului uman, efectuată la spital. Autovehiculele trec printr-un dispozitiv care le scanează, iar vameșul vede pe un monitor tot ce conține încărcătura.

Cu ajutorul scanerelor repuse în funcțiune, vor putea fi depistate arme, droguri și țigări, tăinuite chiar și în cele mai ascunse locuri din vehicul. Dacă până acum vameșii verificau mașinile vizual sau cu ajutorul câinilor speciali, iar procedura putea să dureze și câteva ore, de acum încolo, datorită acestor aparate, verificările nu vor dura mai mult de 5 minute, spun specialiștii.

„Ca control fizic pentru a efectua niște inspecții nouă ne trebuie la vreo 2-3 ore, dar cu ajutorul acestui scaner, donat de Guvernul SUA noi putem efectua în cinci minute o scanare a unui mijloc de transport”, a menționat Oleg Sanduleac, inspector principal.

Șoferii, pe care i-am surprins așteptând la vamă, au păreri împărțite în privința acestor aparate.

„Mă gândesc că nu va mai fi așa rând”.

„Cum ni se pare? Lasă-le la boala, nu avem nevoie de ele”.

„Scanerul care e făcut în cealaltă parte, ar fi bine. Fluxul mai rapid, că stăm mult la vamă”.

„Nu trebuie. Mi-au trecut mașina asta de două ori la Leușeni nu știu care a fost motivul. M-au pus să trec la scaner, m-au ținut la coadă, mi-au dat drumul la câini în mașină de 2 ori, dar eu nu am nici un suspect”.

Procurate în 2010, cele 5 scanere nu mai funcționează de aproape doi ani. Și chiar dacă este principala instituție care asigură acumulările la buget, vama moldovenească nu a găsit bani pentru achiziționarea de noi tuburi radiante pentru scanere. Noroc de ajutorul venit din partea Guvernului american, care a donat 1 milion 300 de mii de dolari.

„Va permite o asigurare mai eficientă a frontierei, prevenirea contrabandei și a proliferării armelor în masă”, a declarat James Pettit, ambasador SUA în Republica Moldova.

„Din cele 5 pe care le-am menționat, unul este la Giurgiulești. Altele 4 se și duc spre locațiile care le au ca destinație”, a menționat Vitalie Vrabie, director general al serviciului vamal.

În 2015, vameșii au descoperit cu ajutorul scanerelor peste 136 de kilograme de heroină, în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Oleg Cozlov