/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Saakașvili, „recuperat” de susținători. Procurorii ucraineni îl acuză de tentativă de lovitură de stat

missing
05 decembrie 2017, ora 19:51

Susținătorii lui Mihail Saakașvili au spart geamurile mașinii Serviciului de Securitate în care acesta era reținut și l-au eliberat. El și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă pentru a elibera țara de Poroșenko. Pentru a-l proteja de forțele de securitate, susținătorii l-au înconjurat pe Saakașvili și s-au îndreptat, împreună, spre Rada Supremă. Polițiștii au baricadat intrarea în Parlament.

„Eu îmi voi da viața pentru Ucraina și pentru eliberarea de hoți, de oligarhi. Vă chem să ieșiți în stradă astăzi, să ne adunăm pe Maidan și să începem eliberarea Ucrainei de Poroșenko.”

Astăzi dimineață, în momentul în care poliția și forțele de securitate au descins în apartamentul lui Saakașvili pentru percheziții, acesta a urcat pe acoperișul blocului și a amenințat că se va arunca în gol dacă cineva se va apropia de el, a transmis „Newsoane.ua”. În cele din urmă a fost, totuși, capturat. În momentul în care forțele speciale l-au băgat cu forța într-o mașină, pentru a-l escorta la Procuratură, susținătorii săi au înconjurat automobilul și au blocat drumul cu mașinile personale.

„Are loc o răpire! Regimul Poroșenko, într-o înțelegere cu Putin, vrea să mă rețină și să mă dea oligarhilor, la pușcărie, în Ucraina sau Georgia. Este un ordin din partea lui Putin. Îndemn presa să fie cu ochii pe evenimentele din Ucraina, evenimente împotriva cetățenilor. Cer ucrainenilor să nu permită răpirea mea”, a subliniat Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei.

În timpul altercațiilor de astăzi, mai multe persoane au fost rănite, iar cel puțin un susținător de-al lui Saakașvili ar fi fost reținut, potrivit jurnaliștilor de la Kiev.

Potrivit procurorilor ucraineni, Saakașvili ar fi primit 500 de mii de dolari pentru activitățile sale politice din Ucraina, de la omul de afaceri Serghei Kurchenko, un controversat personaj care s-ar ascunde în Rusia. Saakașvili a scris pe o rețea de socializare că nici nu-l cunoaște pe Kurchenko. Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că ar putea iniția anchete penale și împotriva unor deputați ucraineni care, împreună cu mulțimea, ar fi împiedicat forțele speciale să-l aresteze pe Saakașvili, iar acesta din urmă ar putea fi învinuit și de evadare din custodia autorităților.

Saakașvili : Eu cred ca noi oricând putem găsi oameni. Trebuie să discutăm cu ei minuțios și de văzut fiecare punct.
Kurchenko: Bine, puteți să ne recomandați o astfel de persoană?
Saakașvili: Absolut.
Kurchenko: Noi așteptăm. Și vom găsi un model.

Purtătorul de cuvânt a lui Mihail Saakașvili a declarat pentru TV8 că se așteaptă la orice acțiuni din partea regimului Poroșenko.

„Ei au încercat să-l rețină încălcând legea. Nu le permiteau avocaților, au început să-l scoată, iar oamenii au venit și l-au recuperat. Ei au o mică problemă. Poporul este cel care îi alege”, a declarat Daris Cij, purtătorul de cuvânt a lui Mihail Saakșivili.

Recent, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, fiind întrebat de Natalia Morari dacă se așteaptă la o eventuală reținere, Saakașvili a răspuns:

„Știți, mi se poate întâmpla orice, dar problemele nu se vor hotărî, iar mie nu mi-e frică”, a declarat atunci Saakașvili.

Mihail Saakașvili a fost președinte al Georgiei, iar ulterior guvernator al regiunii Odesa. Georgia a cerut Ucrainei arestarea și extrădarea lui Saakasvili, acesta fiind acuzat la Tbilisi de abuz de putere. Urmare a unor acțiuni dure întreprinse de Saakașvili, împotriva unor scheme de corupție, care funcționau la Odesa, prietenia între Poroșenko și Saakașvili s-a terminat brusc. În cele din urmă, liderul de la Kiev i-a retras cetățenia lui Saakașvili, acesta devenind apatrid. Acum fostul președinte georgian conduce un partid de opoziție în Ucraina, concentrat preponderent pe demascarea schemelor de corupție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram