Brigada cu destinație specială „Fulger” a împlinit 26 de ani. În cadrul unei demonstrații de forță, angajații de la „Fulger” au pus la pământ un grup de „infractori”, au luptat corp la corp și au demonstrat că sunt capabili să facă față oricărei provocări. În aprilie 2009, „Fulger” a utilizat armele împotriva unui grup de tineri care protestă pașnic în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior a primit distincția „Ștefan cel Mare”.

Angajații de la „Fulger” spun că fiecare zi este o luptă, dar nu ar schimba pe nimic meseria pe care o au. Totuși, și-ar dori un salariu mai mare și echipament mai performant care le-ar permite să fie mai eficienți.

„Este o adevărată meserie pentru un bărbat adevărat. Permanent sport, permanent ai ocupație, permanent înveți ceva nou”, spune Petru, angajat „Fulger”.

„Totul ne place dar ar fi de dorit motivare financiară să fie mai bună și echiparea cu echipament. Ar fi de dorit ca cuvintele acestea să ajungă la conducerea de vârf a Ministerului de Interne”, menționează Dumitru, angajat „Fulger”.

Pare o meserie dură, pentru bărbați „cu sânge rece”. Nu știi, însă, niciodată cine se poate „ascunde” sub cagulă.

„Îmi place în primul rând pentru că ajutăm oamenii, ajutăm să fie liniște și pace la noi în țară, ajutăm să fie menținută ordinea public și de asemenea să restabilim ordinea publică”, susține Mihaela, angajat „Fulger”.

Totuși cele mai mari emoții în această zi le-au avut mamele, soțiile și apropiații angajaților de la „Fulger”.

„E foarte greu. De ce? Pentru că retrăiesc, nopți nedormite. Ce-i spuneți de fiecare dată când merge la operațiune? Să aibă grijă de el, că suntem noi și-l așteptăm cu mare drag acasă”, a menționat Aliona, soția unui angajat „Fulger”.

„Mai protejată mă simt, sigur. Într-adevăr brigada își îndeplinește funcția ei foarte bine”, spune Angela, mătușa unui angajat „Fulger.

Brigada cu destinație specială „Fulger” a fost înființată în 1991. În noaptea de 7 aprilie 2009, în timpul protestelor antiguvernamentale din centrul Chișinăului, angajații de la „Fulger” au intervenit în forță, utilizând armele, împotriva unui grup de tineri care protesta pașnic în fața Guvernului. Intervenția a durat 15 minute și s-a soldat cu decesul tânărului Valeriu Boboc, iar până dimineață și a doua zi, tinerii erau prinși de pe stradă, transportați în comisariatele de poliție și bătuți. La 5 decembrie 2011, subdiviziunea a fost decorată cu ordinul „Ștefan cel Mare”, cea mai importantă distincție acordată militarilor în Republica Moldova.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov