/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Alt sondaj, alte rezultate ASDM: Doar PSRM și PAS ar accede în viitorul Parlament

06 decembrie 2017, ora 17:30

Din cei aproape 1200 de participanți la sondaj, aproape o treime au declarat că ar opta pentru PSRM. Aproape 18 la sută din voturi ar merge către Partidul condus de Maia Sandu. Iar Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, care anunțat că va forma un bloc electoral cu PAS în perspectiva alegerilor din 2018, ar acumula, potrivit sondajului, 3,3 la sută din sufragii. Aceasta în condițiile în care pragul de accedere în Parlament este de 6 la sută.

* Dacă duminică ar avea loc alegeri, pentru ce partid ați vota?

PSRM 34,9 %
PAS 17,7 %
PDM 4,7 %
PPDA 3,3 %
PCRM 1,6 %

Nu ar trece pragul electoral nici Partidul Democrat, care controlează momentan puterea. Acesta ar aduna, conform sondajului, 5 la suta din sufragii. Alte partide menționate în sondaj ar acumula mai putin de 2 procente.

* Dacă duminică ar avea loc alegeri, pentru ce partid ați vota?
PN 1,4 %
PPEM 1,3 %
PL 0,8 %
PLDM 0,7 %
PUN 0,7 %
PARTIDUL ȘOR 0,5 %

Întrebați care este politicianul în care au cea mai mare încredere, jumătate din respondenți au optat pentru Igor Dodon, iar fiecare a 5-a persoană a spus că are încredere în liderul PAS, Maia Sandu. Puțin peste 4% sută au acumulat Pavel Filip, Andrei Năstase și Vladimir Voronin.

* Care este personalitatea politică în care aveți cea mai mare încredere?

Igor Dodon 52,2 %
Maia Sandu 20,4 %
Pavel Filip 4,3%
Andrei Năstase 4,2 %
Vladimir Voronin 4,1 %

Doar 1% din respondenți au spus ca au încredere în actualul președinte al Parlamentului, Andrian Candu – mai puțin chiar și decât nașul său, liderul PD, Vlad Plahotniuc.

* Care este personalitatea politică în care aveți cea mai mare încredere?

Vlad Plahotniuc 3,9 %
Renato Usatîi 3,0 %
Zinaida Greceanîi 2,5 %
Iurie Leancă 1,6 %
Traian Băsescu 1,4 %
Andrian Candu 1,1 %

Întrebați pentru ce sistem electoral ar opta în cadrul unui eventual referendum, puțin peste 30 la sută din respondenți au spus ar pleda pentru sistemul mixt, aproape 22 la sută – pentru sistemul proporțional (pe liste de partid) și 20 la sută – pentru sistem uninominal.

* Dacă duminică ar avea loc referendum pentru schimbarea sistemului de vot, cum ați vota?

Sistem mixt 32,9 %
Pe liste deschise 21,9 %
Sistem uninominal 20,2 %
Nu mă interesează 7,2 %
Nu aș participa 7,4 %
Nu știu 10,4 %

În ceea ce privește opțiunea geopolitică, rezultatele sondajului Asociației Sociologilor și Demografilor arată că 42,2 la sută ar opta pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatica, iar 36 la sută – pentru aderarea la Uniunea Europeană. Aceste date diferă, însă, substanțial de cele prezentate în luna noiembrie de IRI, conform cărora moldovenii sunt mai încrezători în UE. 49% dintre respondenți ar opta, conform sondajului IRI, pentru Uniunea Europeană și doar 38% ar – pentru Uniunea Eurasiatică. Sondajul Asociației Sociologilor și Demografilor a fost realizat din surse proprii, în perioada 20 noiembrie – 2 decembrie, pe un eșantion de 1181 de persoane din 79 de localități. Marja de eroare este de plus/minus 3 procente.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram