/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Moldova mai aproape de NATO. Oficiul de legătură NATO a fost deschis la Chișinău

missing
08 decembrie 2017, ora 18:31

Cam 20 de simpatizanți și membri PSRM s-au adunat de dimineață în fața clădirii unde se află oficiul de legătură NATO. Ei au protestat cam jumătate de oră, dar strigătele lor nu au fost auzite la etajul 11, acolo unde a avut loc conferința de deschidere a oficiului.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt oameni pașnici, țara noastră este o țară pașnică. În niciun stat din lume nu a fost centru NATO într-o țară care este după statut o țară neutră”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea.

Secretarul General adjunct al NATO, Rose GotteMoeller, la ceremonia de inaugurare, a spus că prezența biroului NATO nu atentează la neutralitatea statului Moldovean: „Noi nu vom oferi echipament militar, armament. Noi doar oferim expertiza și experiența noastră pe care o avem în diferite domenii. Aici în Republica Moldova vorbim despre distrugerea obuzelor, chimicalelor, pesticidelor interzise. NATO respectă în totalitate neutralitatea Moldovei, independența și suveranitatea”.

Țara noastră are o relație de 25 de ani cu NATO, care a început când Moldova a intrat în Consiliul de Cooperare Nord Atlantic. În prezent, militarii Moldoveni participă activ în misiunile NATO în Kosovo.

„Va impulsiona demararea altor proiecte de importanță pentru țară cum ar fi combaterea amenințărilor cibernetice”, susține Pavel Filip.

Întrebat despre protestul Socialiștilor, premierul a spus că neutralitatea este specificată clar în fiecare document semnat de Moldova cu NATO: „În comparație cu cei care se îngrijorează foarte mult de neutralitatea noastră, dar în același timp încalcă această neutralitate prin staționarea forțelor armate, nelegitim absolute și împotriva voinței noastre, pe teritoriul țării”.

Într-o postare pe Facebook, șeful statului Igor Dodon a scris că într-o întrevedere cu GotteMoeller, a subliniat că Inaugurarea acestui birou NATO la Chişinău nu corespunde Hotărârii Parlamentului pentru aprobarea Declaraţiei cu privire la suveranitatea, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova.

Potrivit ultimului sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, dacă duminică s-ar organiza un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, 61 la sută din cetățeni ar vota contra, și doar 22 de procente pentru aderare.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram