/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Dionis Cenușa, despre integrarea europeană în Constituție: Servește intereselor PDM și ale lui Plahotniuc

missing
11 decembrie 2017, ora 15:01

1. Avizul pozitiv al Curții Constituționale privind umplerea legii supreme cu obiectivul strategic de integrare europeană a Moldovei face posibilă votarea pe amendarea Constituției deja în vara anului 2018.

2. Problema este mai puțin în hotărârea Curții, ci în ambițiile PDM și ale lui Vladimir Plahotniuc de a intra în istorie ca forțe care au permanentizat integrarea europeană, încorporând-o în legea supremă.

3. Actuala guvernarea omite, conștient, câteva aspecte esențiale: A. publicul moldovenesc este divizat pe principii geopolitice; B. Nu există o majoritate pro-europeană nici în rândul tuturor forțelor politice, dar nici în societate. C. modificarea Constituției de către un Parlament cu o legitimitate foarte redusă va fi percepută ca o acțiune de forțare; D. ‘Europenizarea’ Constituției poate produce mai multe opoziție în interiorul țării, alimentând viziuni anti-UE în țări și în regiunile acesteia (Găgăuzia).

4. Mai mult ca atât, această inițiativă va fi în detrimentul procesului de reintegrare a țării și va deteriora relațiile cu Găgăuzia.

5. Modificarea Constituției nu poate substitui implementarea reformelor necesare.

6. Transpunerea Acordului de Asociere va apropia Moldova de UE mai tare decât geopolitizarea inutilă și periculoasă a Constituției.

„În fine, inițiativa dată va diminua încercările UE de a-și îmbunătăți imaginea în Moldova, dar și va încuraja dezinformarea anti-europeană din partea Rusiei. Aventura cu “Europenizarea” Constituției servește intereselor particulare ale PDM și ale lui Vladimir Plahotniuc, decât o necesitate obiectivă pentru procesul de reformă și comunicarea efectivă cu societatea privind integrarea europeană”, mai spune Cenușa pe pagina sa de facebook.

Menționăm că astăzi, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv inițiativei semnate de 36 de deputați PDM și PPEM de a modifica și completa Constituția prin includerea sintagmei Integrarea Europeană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram