/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Surpriză (ne)așteptată. Bogdan Zumbreanu este candidatul desemnat la șefia CNA

missing
13 decembrie 2017, ora 19:43

De la ședința de astăzi a Comisiei juridice au lipsit trei deputați – liberal-democratul Tudor Deliu, socialistul Vasile Bolea și liberalul Ion Casian. Din cei prezenți, doar socialista Alla Dolință s-a abținut. Ceilalți au votat în favoarea lui Bogdan Zumbreanu. Contracandidații acestuia nu au luat nici un vot din partea membrilor comisiei.

„Prestația candidatului câștigător a fost una suficient de bună, un program bine închegat ce ține de viziunea privind dezvoltarea acestei instituții. Am rugat să nu mai auzim nici un fel de justiție selectivă, categoric nici un fel de afiliere politică”, a spus Sergiu Sârbu, deputat PDM.

Decizia a fost luată în lipsa candidaților. Potrivit declarației de avere, în 2016, Zumbreanu a beneficiat de un salariu lunar de 17 mii de lei în calitate de angajat al CNA. Cu ocazia zilei de naștere a copilului său, el a indicat în declarație că a obținut 7 mii de euro. Ieri, fiind audiat de Comisia juridică, el a recunoscut că a comis o greșeală în declarația de avere.

„Recunosc că am fost vizat și eu în una din aceste investigații, greșeala cea mai mare a mea a fost că am scris cadou cu ocazia zilei de naștere a fiicei, dar nu am scris cu ocazia botezului”, a menționat Zumbreanu.

Încă 15 mii de euro, Zumbreanu a primit după rezilierea contractului de leasing pentru un automobil. Soția sa a înregistrat un venit de 1710 lei de la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”. Familia Zumbreanu a mai beneficiat, în 2016, de 29 mii de lei în formă de indemnizație la nașterea copilului, iar în baza unui contract de leasing, Zumbreanu și-a procurat direct din salon, un Hyundai Tucson. În 2015, cu ocazia zilei de naștere, pretendentul la funcția de șef al CNA a primit cadou o armă în valoare de peste 140 de mii de lei. Familia sa are în proprietate un apartament de 104 metri pătrați, procurat în 2013. Întrebat dacă îl cunoaște pe Vladimir Plahotniuc, acesta a răspuns: „Da, ne cunoaștem cu dumnealui. Am făcut cunoștință în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în cadrul unor audieri la fel cum am cunoscut și mulți alți lideri politici”.

Într-o postare pe Facebook, liderul PAS susține că Plahotniuc numește în funcții oameni după chipul și asemănarea sa: „Implicat în cel puțin trei dosare condamnate la CEDO, care au prejudiciat Moldova cu milioane de euro, Zumbreanu este răsplătit de guvernare în stilul cu care ne-a obișnuit. Partidul Democrat, ca de fiecare dată, mimează niște proceduri democratice, dar, de fapt, numește în funcții oameni implicați în scheme dubioase.”

Iar Igor Dodon crede că Bogdan Zumbreanu este „omul” guvernării: „Domnul Zumbreanu este membrul acestei guvernări, într-o formă directă sau indirectă. Da, are o experiență destul de mare ce ține de activitatea în cadrul acestei instituții, dar, totuși, pledez pentru ca în fruntea instituției să fie persoane noi”.

„Eu îmi dau seama că pe parcursul următoarelor săptămâni sau zile vor apărea mai multe discuții despre acest gen, fiindcă este cel mai simplu de criticat sau de acuzat partidul de guvernare sau cel care conduce partidul de guvernare”, a spus Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

Săptămâna trecută, deputatul PLDM Tudor Deliu a anticipat desemnarea lui Bogdan Zumbreanu la funcția de șef al CNA, lăsând să se înțeleagă că numele câștigătorului se știe demult, iar concursul nu este altceva decât o formalitate: „De pe astăzi se poate de intuit cine va fi șeful acestui centru sau directorul acestui centru.- Dumneavoastră cine intuiți că va fi? – Părerea mea că va fi Zumbreanu. – De ce? – Așa își dorește guvernarea”.

Solicitat de TV8, purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi a spus că Bogdan Zumbreanu nu dorește să ofere nici un interviu astăzi. Funcția de director al CNA a devenit vacantă după ce a expirat mandatul lui Viorel Chetraru.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Vlad Coroban, Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram