/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Zumbreanu, asaltat de întrebări. Unii deputați au rămas nemulțumiți de răspunsurile candidatului la șefia CNA

15 decembrie 2017, ora 13:12

Alina Zotea, deputată PL:La 20 septembrie 2017, CNA a publicat un spot prin care se spune că corupția este când casa este scrisă pe soacră, iar mașina pe cumnat. Cum rămâne cu angajații CNA care vin la serviciu cu mașini de lux și au case și apartamente trecute pe numele rudelor?

Bogdan Zumbrenau: „Rudele angajaților au dreptul să aibă proprietăți. Dacă se constată că aceste proprietăți nu le aparțin și nu pot fi obținute prin surse legale, atunci există componenta de infracțiune. Cât nu există probe, nu putem discuta despre acest fapt. Știu ce răspuns vă așteptați. Vă asigur că o să am discuții cu fiecare angajat și o să clarific fiecare situație în parte. Vă asigur că dacă devin director, o să conving angajații să fie mai modești, chiar dacă dețin bunuri legal.

Roman Boțan, deputat PL: „În societate planează că instituțiile statului care sunt independente, sunt manevrabile politic. Numirea dvs în funcție va asigura această independență iar imixtiunea politică va fi eliminată?”

Bogdan Zumbreanu: Sper să ajungem la acea situație în care politicul va interveni către CNA doar cu sesizări despre comiterea unor infracțiuni.

Ion Casian, deputat PL: „Activați de mult timp în cadrul CNA și vă rog să ne spuneți dacă v-ați documentat înainte de a candida la această funcție care e gradul de credibilitate în societate față de CNA?”

Bogdan Zumbreanu: „Eu nu m-am documentat la capitolul sondaje. Vă pot spune despre abordarea pe intern. Fiecare persoană este tratată cu respect de angajații centrului”.

Maria Ciobanu, deputată PL: „Câte procese ați pierdut la CEDO și cât a achitat guvernul din buget pentru lipsa dvs de profesionalism sau rea credință?”

Bogdan Zumbreanu: „În nici o hotărâre la CEDO nu veți găsi un act juridic pentru care Republica Moldova ar fi fost condamnată semnat de mine”.

Zumbreanu activează în instituția anticorupție încă din perioada când acesta se numea Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), menționează ZdG. Tot din acea perioadă, numele lui Zumbreanu se regăsește în lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la CtEDO în cel puțin trei dosare: „Mușuc c. Moldovei”, „Oferta Plus c. Moldovei” și „Cebotari c. Moldovei”.

Maria Ciobanu: „Funcția pe care ați deținut-o la CNA a fost foarte importantă, iar în timpul activității dvs la CNA s-au întâmplat grave ilegalități: furtul miliardului, jafuri în instituțiile de stat, cesionarea aeroportului etc. Aveți dreptul moral să aspirați la funcția de director CNA?”

Bogdan Zumbreanu: „Sunt jurist de profesie și răspund strict în limitele atribuțiilor de serviciu. Nu îmi pot asuma nici obligațiile, atribuțiile și responsabilitățile care revin altor participanți la procesul penal. Întrebarea dvs e o constatare. Nu consider că nu aș avea dreptul moral să conduc această instituție. Consider că am dreptul moral. În această instituție am fost format ca și specialist și cunosc lucrurile pe interior. O să reușesc să ridic imaginea instituției, inclusiv în fața dvs”.

Maria Ciobanu: „Aceste ilegalități, dar și altele, nici până azi nu au fost elucidate. Nu veți muri din cauza modestiei”.

Vladimir Voronin, președintele fracțiunii PCRM: „Am intenția să vă susțin pentru că sunteți unul dintre fondatorii acestui centru, însă îmi amintesc de directorul anterior. Când a fost informat de miliard, el a întrebat de ce ne trebuie Kroll. Toată Moldova așteaptă Kroll-ul. Mata o să ai tot instrumentariul pentru a vă ocupa de aceste probleme sau veți fi manipulat politic? Vă știu ca om cinstit, dar cum va fi mai departe comportamentul dvs?”

Bogdan Zumbreanu: „Dosarele penale care vizează furtul miliardului se află în exercitarea procuraturii anticorupție. Optez pentru faptul ca fiecare instituție și persoană să fie strict responsabilă de domeniul în care are atribuții. CNA nu poate prezenta rezultate care nu depind de noi. Vom acorda asistență procuraturii pentru realizarea acestei investigații”.

Tudor Deliu, deputat PLD: „În ulterioara dvs activitate veți prelungi practica vicioasă de a aresta persoane care nu prezintă pericol pentru societate prin mănăstiri, aeroporturi și locuri de muncă sau veți respecta procedurile legale?”

Bogdan Zumbreanu: „Maniera în care sunt mediatizare aceste rețineri nu o decide CNA, dar mass-media. Locul reținerii se decide în fiecare caz aparte în dependență de circumstanțe”.

Anterior, deputatul PLDM Tudor Deliu a anticipat numirea lui Zumbreanu la CNA și a spus că acest concurs este o formalitate.

Potrivit declarației de avere, în 2016, Zumbreanu a beneficiat de un salariu lunar de 17 mii de lei în calitate de angajat al CNA. Cu ocazia zilei de naștere a copilului său, el a indicat în declarație că a obținut 7 mii de euro.

Încă 15 mii de euro, Zumbreanu a primit după rezilierea contractului de leasing pentru un automobil. Soția sa a înregistrat un venit de 1710 lei de la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”. Familia Zumbreanu a mai beneficiat, în 2016, de 29 mii de lei în formă de indemnizație la nașterea copilului, iar în baza unui contract de leasing, Zumbreanu și-a procurat direct din salon, un Hyundai Tucson. În 2015, cu ocazia zilei de naștere, pretendentul la funcția de șef al CNA a primit cadou o armă în valoare de peste 140 de mii de lei. Familia sa are în proprietate un apartament de 104 metri pătrați, procurat în 2013.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram