/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/FOTO/ Mold-street: Cine a construit și cât a costat primul Centru Multifuncțional al Agenției Servicii Publice

18 decembrie 2017, ora 15:38

Deschiderea Centrului Multifuncțional Strășeni a fost apreciată de premierul Pavel Filip ca pe un element al reformei Administrației Publice centrale, care prevede și optimizarea serviciilor publice.

Licitaţie organizată fără aplicarea procedurilor de achiziţii

„Unul dintre elementele cheie ale reformei este depolitizarea instituțiilor statului. Ministerele în continuare se vor ocupa doar de politici. De activitatea economică a întreprinderilor de stat se va ocupa Agenția pentru Proprietatea Publică, iar de servicii se va ocupa Agenția Servicii Publice”, a declarat premierul.

În acelaşi timp construcţia a fost iniţiată încă în aprilie 2017 de întreprinderea Registru, care planifica reamplasarea Serviciului de eliberare a documentelor de identitate şi a organizat pe 27 martie 2017 şi o licitaţie fără aplicarea procedurilor de achiziții prevăzute de cadrul normativ.

Potrivit unui răspuns oferit de ASP la solicitarea Mold-Street, la licitaţie au participat doar trei companii: Caves Grup SRL, Aredo Metal & Plast SRL şi Arhdescon-AN SRL.

4 milioane pentru Centrul de la Străşeni

Câştigătoare a fost desemnată compania Caves Grup SRL din Chişinău, deţinută de Alexei Arnăut şi care a oferit cel mai mic preţ – 3,98 milioane lei, cu peste 9.000 lei mai mult decât oferta Aredo Metal & Plast SRL.

Potrivit administraţiei ASP, după decizia Guvernului de creare a Agenţiei Servicii Publice, prin fuziunea întreprinderilor Cadastru şi Registru, a Camerei Înregistrării de Stat şi a Serviciului Stare Civilă s-a decis modificarea proiectului de construcţie.

În plus s-a decis ca în țară să fie deschise în total 35 de Centre Multifuncționale: 32 în raioane și trei în Capitală.

Agenţia favorizată de autorităţi

Pentru aceasta Agenția Servicii Publice ar urma să beneficieze de noi excepţii de la normele legale. Astfel una dintre acestea este prevăzută într-un proiect de lege promovat de deputaţii democraţi prin care acestei instituţii i se permite neaplicarea procedurilor de achiziții prevăzute de cadrul normativ.

Argumentul principal invocat de leguitori este necesitatea de a construi şi dota cu cele necesare toate cele 35 de centre în termen cât mai restrânşi. În plus ei susţin că aceste excepţii nu contravin legislaţiei UE.

Cu aceasta nu este de acord expertul Stanislav Ghilețchi de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) care susţine că “orice tentativă de a reduce sau micșora transparența nu corespunde cu angajamentele Republicii Moldova asumate în fața partenerilor săi”.

Citește continuarea pe mold-street.com. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram