/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Reacțiile liderilor partidelor parlamentare și extraparlamentare privind remanierile din Guvernul Filip. Dodon va refuza să numească noii miniștri

19 decembrie 2017, ora 19:23

„Eu voi semna demisia oricărui membru al acestui Guvern. Persoanele care au fost propuse astăzi, o parte din ele sunt compromise. Imediat ce va veni demersul oficial din partea premierului către președintele țării pentru a fi nominalizați, aceste 6 sau 7 candidaturi la funcția de membri ai Guvernului eu voi semna un refuz categoric. Partidul Democrat și Guvernul care a înaintat aceste candidaturi trebuie să-și asume responsabilitatea pentru eșecurile care vor urma la sigur și președintele nu va fi parte acestei aventuri politice”, a menționat Igor Dodon.

Pe de altă parte, analistul politic Oazu Nantoi susține că nu-și poate explica necesitatea unui guvern tehnocrat în condițiile în care agenda este aprobată de Parlament.

„Cum să înțelegi ceea ce se întâmplă. Să-i înțeleagă dracul. Eu nu știu ce înseamnă Guvern tehnocrat, oricum, Guvernul trebuie să implementeze un program de guvernare aprobat teoretic de Parlament, care este format din partide. Dar, la noi ca la nimeni. Așa că, păstrăm simțul umorului și facem rezerve de pop-corn”, a menționat Oazu Nantoi, analist politic.

Liderul „Partidului Nostru”, refugiat la Moscova, susține că unii membri ai Cabinetului de Miniștri, numiți de liderul democraților, sunt șantajabili.

„În trecut, activiști și promotori ai PLDM, Leancă și Gaburici, sunt primii care au părăsit ramurile stejarului, fiind și cei mai șantajabili. În pușculița celor doi foști miniștri se regăsesc și deciziile care au precedat furtul bancar, ultimul proiect comun al lui Plahotniuc și al lui Filat. În acest caz, aceștia vor deveni cu ușurință țapi ispășitori și vor ocupa paturile de lângă fostul șef (nr. Vlad Filat). Ceilalți candidați sunt oameni puțin cunoscuți, iar singurul lor credit este loialitatea forțată”, a scris Usatîi pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, cere explicații premierului Filip privind autenticitatea diplomei de studii a lui Chiril Gaburici: „În lumina informației că domnul Chiril Gaburici a fost desemnat, astăzi, pentru a ocupa funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii, solicit să ne răspundeți la întrebarea privind autenticitatea diplomei de bacalaureat a domnului Chiril Gaburici și de asemenea care a fost deznodământul cauzei penale deschise pentru falsificarea actului de studiu al fostului prim-ministru”.

Iar alți lideri politici spun că nu se va schimba nimic după numirea noilor miniștri.

„Miniștrii care au fost scoși din guvern lucrau prea bine pentru că au fost lăudați atât de mult și de bine ce lucrau au fost eliminați. Deci mesajul pentru ceilalți este să nu lucrezi atât de bine. Acești oameni care au revenit în Guvern au scheletele lor, nu sunt oameni independenți, sunt oameni iarăși controlați de Plahotniuc și nu vor avea suficientă putere de decizie să facă reforme”, a spus Maia Sandu, președinta PAS.

„O rocadă interesantă își propune guvernarea, reabilitând în prim-plan oameni compromiși de până acum, cu cazierul dubios. Din păcate nimic nu se schimbă în această țară fără avizul lui Plahotniuc”, a menționat Chiril Moțpan, secretar PPDA.

„O bună parte din ei au fost cândva membri ai PDLM. Schimbarea termenilor nu schimbă suma. Asta e o lege matematică. Ceea ce vor să facă ei acum este pur și simplu de ochii lumii. Care oameni apolitici? Care dintre cei pe care îi propun ei sunt apolitici?”, spune Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM în Parlament.

Acum câteva luni Igor Dodon a refuzat în două rânduri să semneze decretul de numire al lui Eugen Sturza în funcția de Ministru al Apărării. Ulterior, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție, iar decretul de numire în funcție a șefului Armatei a fost semnat de președintele parlamentului, Andrian Candu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram