Având în vedere experiența pozitivă și benefică a controlului comun în mai multe puncte de trecere, Guvernul Republicii Moldova și Ucrainei au decis să extindă această practică și la alte puncte de trecere situate pe întreaga linie a frontierei moldo – ucrainene. Astfel, în punctul de trecere a frontierei „Palanca” a demarat controlul comun moldo-ucrainean.

Această activitate însumă o serie de avantaje atât pentru participanții la traficul transfrontalier, dar și pentru angajații instituțiilor de frontieră și vamale: utilizarea în comun a infrastructurii și a echipamentelor, care duc la excluderea cheltuelilor suplimentare de amenajare și întreținere; punerea în aplicare a principiului ONE-STOP, care ar reduce la minim posibil timpii de așteptare în punctele de trecere, dar și la optimizare a procedurilor de control; crearea condițiilor favorabile pentru trecerea frontierei de stat a persoanelor, a vehiculelor și a mărfurilor; îmbunătățirea măsurilor de control asupra acțiunilor ilicite, în care ar putea fi atrași angajații, ceea ce ar eficientiza combaterea corupției.

Pe 19 decembrie a fost anunțată lansarea oficială și a patrulării comune pe segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene. O acţiune care are menirea de a consolida cooperarea bilaterală şi spori nivelul de securizare a frontierei de stat comune, prin implementarea noilor forme de supraveghere a frontierei în corespundere cu cerinţele şi practica Uniunii Europene. Patrularea comună pe segmentul transnistrean va avea loc doar pe teritoriul Ucrainei.

În prezent la frontiera moldo-ucraineană este organizat controlul comun în șapte puncte de trecere: „Criva-Mamalîga”, „Meveja-Zeleonaia”, „Briceni – Rosoșanî”, „Larga – Kelmenți”, „Giurgiulești – Reni”, „Palanca – Maiaki-Udobnoe” și „Pervomaisc – Cuciurgan”.