Pompierii inspectează grădinițele în ajunul matineelor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ei verifică dacă pomii de Crăciun sunt instalați corect și dacă sunt respectate normele de securitate anti-incendiară. De asemenea, pompierii au verificat cât de pregătiți sunt educatorii și copii în caz de incendiu.

La toate intrările și ieșirile din Grădinița Nr.127 din Capitală sunt montate stingătoare, iar pe pereți și pe ușă sunt afișate planuri de evacuare. Directoarea spune că pompierii au instruit toți angajații, pentru ca aceștia să știe cum să acționeze în caz de incendiu.

„În dormitoare este ușa de evacuare, care este deblocată tot timpul, este acces liber, unde copiii pot ieși. Aici este un inel, apoi apăsăm pe clampă pentru a stinge incendiul”, spune Ecaterina Potîngă, directoarea grădiniței nr. 127.

„Aici furtunul nu este conectat cu țeava de refulare, ceea ce trebuie să fie permanent gata de lucru. Sunt în stare de funcționare, indicatorul arată acest lucru”, susține Mircea Răcilă, inspector al detașamentului salvatori și pompieri.

Pompierii au atenționat și copiii. În special, aceștia au fost instruiți cum să se comporte în vacanță. Dar cât de instruiți sunt părinții în privința normelor de securitate anti-incendiară?

În primul rând nu facem panică, sunăm la serviciul 901. Știu că se scoate totul din priză”.

„Mama trebuie să se gândească la dânsa, să fie calmă. – La ce număr apelați? – La 903, 901, 902”.

Pompierii au verificat cum a fost instalat pomul de Crăciun și au venit cu recomandări.

„Să aveți grijă la luminițile amplasate pe brad. Să nu rămână conectate atunci când nu rămâne nimeni în încăpere. În timpul manifestațiilor nu utilizați focuri de artificii, foc deschis”.

Și la grădinița „Făguraș”, angajații au fost instruiți unde și cum să amenajeze bradul și cum să acționeze în caz de incendiu.

„Nici într-o grupă nu trebuie să fie utilizate luminițe defecte, vată, luminițe, jucării defecte. Au verificat subsolurile”, menționează Svetlana Goldinberg, directoarea grădiniței „Făguraș”.

În cazul în care sună alarma, copiii spun că știu cum trebuie să procedeze.

„Trebuie să apelăm la 901. – În afară de aceasta, pe cine anunți? – Educatoarea sau un adult”.

„Dacă sunt în casă niște oameni care-s vii, atunci noi îi salvăm din casă ca ei să nu moară”.

„Eu chem pe alți oameni dacă ei știu ce trebuie să facă. Dacă toți cădem în panică, apoi tot Chișinăul o să fie în panică”.

Campania de verificare a grădinițelor se desfășoară anual în pragul sărbătorilor de iarnă.

Reporter: Veronica Vacari
Imagini: Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!