Grădiniţa de copii „Mariţa” din localitatea Mitoc, raionul Orhei, una dintre cele 933 de instituţii preşcolare renovate din grantul oferit de Guvernul României, a fost inaugurată miercuri, 20 decembrie 2017.

Grădiniţa din s. Mitoc a beneficiat de lucrări şi bunuri în valoare de circa 1.800.000 lei. Din aceste fonduri a fost reparat capital acoperişul, s-a făcut izolarea termică a clădirii şi reparaţii interioare. Au fost schimbate reţelele electrice şi pardoselile; au fost instalate geamuri şi uşi noi şi un sistem de ventilare performant. La grădiniţă a fost construită, amenajată şi dotată o anexă, ce serveşte ca bloc alimentar. În curte a fost montat pavaj, iar teritoriul – împrejmuit cu gard. Instituţia a primit şi mobilier pentru grupe.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a menţionat: „Grădiniţa din Mitoc a fost renovată la standarde europene. Rezultatele obţinute la această grădiniţă au fost posibile inclusiv datorită partenerilor noştri de la FISM şi comunităţii locale, care şi-au asumat acest proiect, dând dovadă de seriozitate şi responsabilitate. Mă bucur că programul de renovare a instituţiilor preşcolare a devenit un fel de marcă înregistrată a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova şi că modelul nostru a fost preluat şi de alţii”.

La rândul său, Mircea Eşanu, directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, instituţia responsabilă de implementarea programului de renovare a grădiniţelor, a spus: „Acum doi ani aici erau doar pereţii, iar astăzi avem o instituţie complet funcţională, ce întruneşte toate condiţiile pentru ca aceşti copii să crească frumos. În acest an, din banii Guvernului României au fost renovate circa 110 grădiniţe. Dintre ele, 35 au un nou sistem de încălzire, ceea ce înseamnă că în ele este mai cald pentru copii şi au uitat de sobele de odinioară, care în iarna precedentă încălzeau spaţiile de joacă şi dormitoarele copiilor”.

Primarul satului Mitoc, Alexei Cojocari, a declarat: „Condiţiile în grădiniţă sunt foarte bune. Fără susţinerea Guvernului României, nu am fi reuşit să avem aceste rezultate. Valoarea lucrărilor este de 1,8 milioane de lei, pe când bugetul localităţii este de doar 2,7 milioane de lei pentru a întreţine toate instituţiile din sat. Vreau să aduc cele mai mari mulţumiri din tot sufletul pentru ajutorul financiar care ne-a fost oferit”.

Grădiniţa de copii „Mariţa” din s. Mitoc a fost deschisă în anul 2007 în unul dintre blocurile gimnaziului din sat. Anterior, timp de zece ani, în localitate nu a existat nici o instituţie preşcolară. Grădiniţa din Mitoc este frecventată de 75 de copii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!