De Crăciun, toți creștinii, marchează nașterea Domnului. În familia Negrescu de la Todirești, Crăciunul e o sărbătoare așteptată. De la mic la mare, au venit la masa de sărbătoare – una bogată în bucate tradiționale și vin roșu. Nu au lipsit, bineînțeles, nici colindătorii.

Frumusețea colindului, care se auzea în întreaga mahala, i-a ridicat de la masă. Au ieșit cu toții să-i admire pe colindători.

În familia lui Ion și a Galinei Negrescu din satul Todirești este o tradiție – ca de Crăciun toate rudele să se întâlnească la aceeași masă de sărbătoare și să închine câte un pahar, pentru ca anul care vine să fie unul bogat. „Sărbătorim, așteptăm Crăciunul cu nerăbdare. Pregătim bucate și așteptăm rudele prietenii, nănășeii, finii. Ne adunăm la masa de sărbătoare la noi acasă. În tot anul ne întâlnim la o masă de sărbătoare, într-un an sărbătorim la noi, în alt an mergem la fratele meu sau la nănășei. Ne rânduim”, povestește Galina Negrescu, locuitoare satul Todirești.

Pentru oaspeți, gospodina casei a pregătit bucatele cele mai alese. „Dimineața în ziua de Crăciun facem mămăligă cu fripturică, cu brânză de oi, cu murături. Plăcințele, clătite, răcituri, pârjoale, sarmale, toată mâncarea care se pregătește la țară”, ne spune Galina Negrescu.

La așa bucate și un vin bun nu strică. „Vin roșu, vin alb, de casă”, afirmă Ion Negrescu, locuitor satul Todirești.

Să fie un an cât mai roditor, să avem copii sănătoși și să ne întâlnim cu toate rudele împreună și la celălalt Crăciun”.

Să fim toți sănătoși, să ne întâlnim și să ne petrecem”.

Iar după câteva pahare, au început singuri să colinde. „Trei păstori și așa se sfătuiră. Raza soarelui, floarea soarelui și așa se sfătuiră”.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Oleg Cozlov