La o săptămână și o zi de când a fost făcut public rezumatul raportului „Kroll-2”, Banca Națională nu a oferit nici unei autorități varianta integrală a raportului întocmit de detectivii americani. Așa reiese din răspunsul instituției oferit portalului Anticorupție. BNM menționează că nici unul dintre oficialii din Republica Moldova nu au avut încă acces la varianta integrală a documentului. Astfel, BNM i-a contrazis pe premierul Pavel Filip, care a spus că a văzut raportul, și pe democratul Sergiu Sîrbu, care a declarat că raportul „Kroll-2” a fost transmis procurorilor.

„- Spuneți vă rog, ați citit raportul „Kroll 2”?
– Desigur. Dacă ar fi acum să facem publice toate numele care se găsesc în acest raport, vă asigur că 90 % din aceste nume sunt oameni absolut onești”,
a spus premierul Pavel Filip.

„Raportul integral cu date confidențiale, cu nume concrete și cu toate schemele descrise, el deja este transmis organelor de drept, Procuraturii Anticorupție”, a menționat și deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Declarațiile demnitarilor sunt contrazise, însă, de Banca Națională care, într-un răspuns oferit portalului Anticorupție.md, menționează că „nici un demnitar sau oficial nu a avut acces la raportul propriu-zis”. Documentul a fost transmis Băncii Naționale săptămâna trecută, iar până astăzi a fost publicată doar o sinteză. BNM a menționat că, la începutul anului viitor în Republica Moldova urmează să vină reprezentanții „Kroll” pentru o sesiune de lucru în baza investigației. În cadrul misiunii, consorțiul internațional va transmite organelor de anchetă din Republica Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor.