/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională l-a SUSPENDAT TEMPORAR pe Igor Dodon

02 ianuarie 2018, ora 14:48

Curtea Constituţională a constatat că există circumstanţe care justifică instituirea acestei situaţii în cazul numirii noilor membri de Guvern, astfel încât decretul urmează să fie semnat de către premierul Pavel Filip sau de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Curtea Constituţională a constatat că circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturilor propuse repetat de Prim-ministru, ceea ce constituie, în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză”, s-a menționat în cadrul ședinței.

„În temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Prim-ministrul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretele de numire în funcție a viceprim-miniștrilor, ministrului justiției, ministrului economiei și infrastructurii, ministrului afacerilor externe și integrării europene, ministrului sănătății, muncii și protecției sociale și a ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului și va primi jurământul acestora”, au adăugat judecătorii CC.

Avizul Curţii Constituţionale este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Grupul de deputați care a depus sesizarea la curtea constituțională sunt: Apolschi Raisa, Serghei Sîrbu, Vremea Igor, Padnevici Corneliu, Bodarev Eugen, Agache Angel.

Reamintim că, șeful statului a respins în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip. Dodon consideră că majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior, iar unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară.

Amintim că, marți, 19 decembrie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern și a nominalizat șapte noi membri, dintre care cinci miniștri noi și doi vice-prim-miniștri. Persoanele nominalizate de coaliția de guvernare sunt:

  • Chiril Gaburici va ocupa postul de ministru al Economiei;
  • Iurie Leancă a fost propus în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană;
  • Alexandru Tănase, ministrul Afacerilor Justiției;
  • Tudor Ulianovschi este propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe;
  • Cristina Lesnic a fost propusă pentru postul de vicepremier pentru reintegrare;
  • Svetlana Cebotari– ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
  • Liviu Volconovic – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram