Georgia l-a condamnat pe Saakașvili la trei ani de închisoare într-un dosar pentru abuz de putere în cazul lui Sandro Girgvliani, angajat al Băncii Unite Georgiene, relatează newsone.

În urma investigațiilor s-a constat că Saakașvili i-a promis ilegal fostului șef al Departamentului de securitate constituțională, Data Akhalaya, că va ierta persoanele condamnate pentru moartea lui Sandro Girgvliani, creând o pârghie legală pentru eliberarea condamnaților.

În ianuarie 2006, Girgvliani, se afla într-un bar la Tbilisi, cu prietenul lui Levan Buhaidze. La masa de lângă ei, ședea șeful departamentului de „Securitatea constituțională” a Ministerul de Interne, șeful Inspectoratului General al Ministerului de Interne și șeful Biroului de Relații Publice din cadrul MAI. În bar a izbucnit o ceartă cu acest grup, apoi au sosit oficiali ai Ministerului de Interne în civil. Girgvliani a fost scos din bar, a fost împins într-o mașină. În aceeași zi, corpul lui Girgvliani a fost găsit în apropierea satului Okrokana (o suburbie a orasului Tbilisi). Corpul avea semne de moarte violentă.

Saakashvili a deţinut funcţia de preşedinte al Georgiei din ianuarie 2004 până în noiembrie 2013. Acesta a părăsit statul georgian în noiembrie 2013, cu câteva zile înainte ca mandatul său prezidenţial să expire şi de punerea în funcţie a viitorului preşedinte.