Ministerul Sănătății dorește să creeze o instituție independentă care să monitorizeze și să investigheze cazurile de malpraxis din toate instituțiile medicale. Declarația aparține secretarului de stat Boris Gîlca și a fost făcută în cadrul conferinței de presă în care s-au prezentat rezultatele anchetei privind tânăra de 19 ani care a născut în veceul Institutului Mamei și Copilului.

Gîlca afirmă că este necesar o instituție responsabilă de gestionarea și examinarea cazurilor de erori medicale, de malpraxis, de abateri de la normele de etică și deontologie. Potrivit lui, instituția dată este prezentă în multe țări europene și „se cere a fi prezentă și în R. Moldova”.

Această instituție trebuie să fie independentă de ministerul Sănătății și aceste investigații să fie foarte transparente. Această instituție trebuie să considere analiza acestor cazuri inclusiv până la ridicarea dreptului de a profesa specialitatea de medic, cu aplicarea de sancțiuni disciplinare, contravenționale pe anumite cazuri”, a declarat Gîlca.

Gîlca a precizat că cazul tinerei care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului este unul regretabil și a fost „destul pentru a lua atitudine”.

Menționăm că, mai multe persoane din cadrul Institutului Mamei și Copilului