/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Milionarul Anatol Stati cere vânzarea forţată a unei participații la cel mai mare zăcământ petrolier

missing
09 ianuarie 2018, ora 18:03

„Acesta este cursul aşteptat al acţiunii în instanţă”, a răspuns purtătorul de cuvânt, la o întrebare privind posibilitatea ca Stati să caute vânzarea unei părţi din imensul zăcământ petrolier de la Marea Caspică.

“Vom continua în mod agresiv eforturile pentru aplicarea hotărârilor judecătoreşti în toate jurisdicţiile relevante până când Republica Kazahstan va îndeplini decizia de arbitraj”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Disputa dintre Anatolie Stati, fiul său Gabriel, două companii controlate de familia Stati şi statul kazah durează de mai mulţi ani şi implică procese demarate la mai multe tribunale. Omul de afaceri moldovean, care a investit în industria de petrol şi gaze din Kazahstan, susţine că, atât el, cât şi fiul său, au fost hărţuiţi de statul kazah pentru a-i forţa să îşi vândă ieftin investiţiile. Cei doi susţin că valoarea investiţiilor lor a fost afectată în mod negativ de practicile autorităţilor kazahe, acuzaţii dezminţite de oficialii kazahi.

În octombrie, Kazahstanul a demarat o acţiune juridică la un tribunal din Washington împotriva lui Anatolie şi Gabriel Stati şi a companiilor acestora, Ascom Group SA şi Terra Raf Trans Traiding Ltd, cunoscuţi în mod colectiv sub denumirea “Stati Partners”. Acest proces vine după ce un tribunal internaţional de arbitraj a decis că statul Kazahstan trebuie să îi achite despăgubiri în valoare de peste 500 de milioane de dolari omului de afaceri moldovean Anatol Stati, pentru încălcarea prevederilor stipulate în tratatul internaţional Carta Energetică.

Samruk-Kazyna, Fondul Suveran de investiţii din Kazahstan, care deţine 16,88% din Kashagan printr-o companie olandeză, nu a comentat declaraţiile purtătorului de cuvânt.

Participaţia Samruk-Kazyna a fost îngheţată de un tribunal olandez.

Kashagan, operat de Eni, Total, Shell, ExxonMobil, firma de stat KazMunayGaz, grupul chinez CNPC şi compania niponă Inpex, este cel mai mare zăcământ petrolier din Kazahstan.

În decembrie, Bank of New York Mellon a decis să îngheţe active în valoare de 22 de miliarde de dolari aparţinând Fondului Naţional Suveran din Kazahstan, ca urmare a procesului demarat de Anatolie Stati împotriva Guvernului kazah, a declarat, pentru Reuters, o sursă din apropierea acestui dosar.

În replică, Banca Naţională din Kazahstan a demarat o acţiune juridică împotriva BNY Mellon, iar un tribunal britanic urmează să ia o hotărâre în acest caz.

Fondul Naţional Suveran din Kazahstan este alimentat de veniturile realizate din exporturile de petrol ale Kazahstanului şi poate fi utilizat ca un instrument de finanţare a statului în cazuri de urgenţă. Activele îngheţate de BNY Mellon reprezintă aproximativ 40% din totalul activelor fondului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram