/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/FOTO. VIDEO/ Culmea arhitecturii. Cum a fost amenajată fațada exterioară a unui magazin chiar sub nasul primăriei

missing
10 ianuarie 2018, ora 19:03

Două plăci comemorative au rămas sub fațada unui magazin de metale și pietre prețioase de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Pentru a nu le acoperi cu totul, agentul economic a improvizat niște ferestre. Cei de la Pretura Centru spun că schimbarea s-a produs peste noapte. Până mâine dimineață fațada magazinului trebuie demontată.

„La momentul verificării careva acte pentru instalarea peretelui dat nu au fost prezentate. Rezumând a fost emisă prescripția pretorului centru pentru demolare. – Când a fost construită toată această fațadă? – Nu știu, posibil că a apărut noaptea. Noi nu știm”, spune Ion Bubulici, serviciul de arhitectură al preturii Centru.

Directorul general al Agenției de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Stefăniţă, susține că fațada a fost instalată ilegal: „În cazul nostru, aici nu a fost eliberat nici o autorizație, nici un aviz. Vorbim aici despre plăcile comemorative. Ele tot au o zonă de protecție care, respectiv, trebuie să fie respectată”.

Proprietarul magazinului nu era pe loc pentru a comenta situația.

„Doamnă, eu nu sunt competentă de a răspunde la aceste întrebări și nu voi răspunde”.

Și trecătorii se declară nemulțumiți de faptul că agentul economic a acoperit clădirea istorică.

„Nu e frumos ce au făcut pentru că au acoperit frumusețea clădirii în sine mai ales că noi avem puține clădiri pe care le prețuim și când mai adăugăm modernism de genul ăsta nu e normal”.

„Acum afacerile sunt importante, nu le trebuie istorie. Nu îți dai seama. De ce să nu păstrăm toate clădirile, acelea sunt frumusețe… asta-i nu sunt de-acord”.

„Asta e o relicvă pentru noi, dar să o strice nu e frumos. Păcat că se strică și se distruge nu numai asta, dar mai multe au distrus”.

Cele două plăci comemorative au fost instalate pe fațada clădirii în memoria lui Lazăr Isac Dubinovschi – sculptor remarcabil și artist plastic și a artistei Tamara Ciobanu, cântăreață de operă și muzică populară. Anterior, tot pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost acoperită, de un magazin de veselă, placa instalată în memoria regizorului de film Gheorghe Vodă și a poetului basarabean Nicolai Costenco.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram