/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Afectați de scumpirea carburanților. Șofer: „Vom încărca microbuzele ca să câștigăm un ban!”

missing
10 ianuarie 2018, ora 18:12

Igor Ivanov din Mălăiești, Orhei este fermier de 20 de ani. Deține 800 de hectare de teren agricol. Fermierul se declară afectat de noile majorări.

Va lovi direct buzunarul agricultorului și suma preconizată pentru motorină și în loc să fie direcționată pentru majorarea salariilor sau spre întărirea tehnologiilor, va fi dată la stat”, afirmă Igor Ivanov, fermier.

Agricultorul spune că anual întreprinderea cheltuiește un milion de lei pentru combustibil, iar după ultimele scumpiri va trebui să scoată din buzunar alte 60 sau 70 de mii de lei.

Vom încerca să minimalizăm cheltuielile din altă parte, dar iarăși va acționa direct asupra calității, cantității roadei, dar și asupra costului de producție”, explică fermierul Ivanov.

Pierderi de pe urma majorării prețurilor la benzină și motorină vor avea și șoferii.

Șoferii vor supraîncărca microbuzele ca să aibă ceva venit. O să mă duc mai devreme acasă. Am să vin numai când este lume”.

Trebuie să întoarcă cumva miliardul, de asta și se majorează prețurile”.

Nu e bine, se schimbă în fiecare săptămână carburanții. Asta e spălare de bani, probabil”.

Suntem nevoiți să facem față, vom face în schimb economii din altă parte și o să mergem înainte”.

Este prematur să spunem că aceste majorări vor genera o scumpire în lanț la alte produse. Da, există o scumpire pentru o perioadă mai lungă pentru că au crescut accizele, dar e prea devreme să tragem concluzii”, afirmă Viorel Chivriga, expert economic.

Pentru următoarele două săptămâni, prețul-plafon de vânzare a benzinei Premium a fost stabilit la 18 lei și 22 de bani litrul, iar al motorinei – de 16 lei și 32 de bani litrul. Aceasta înseamnă scumpirea benzinei cu 68 de bani la un litru, iar a motorinei cu 60 de bani per litru.

Reporter: Parascovia Spic, Beatrice Dornean

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram