Republica Moldova nu riscă suspendarea regimul liberalizat de vize cu UE, susține proaspătul vicepremier pentru integrare europeană, Iurie Leancă. El susține că informațiile panicarde apărute zilele acestea în presă sunt doar zvonuri. De aceeași părere este și noul ministru al Afacerilor Externe.

„Răspunsul este desigur că nu, și nu sunt schimbări în acest sens. Ceea ce este plasată și informația pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și nu este cazul de a face speculații în acest sens”, a spus Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Doamne ferește, nu ascultați tot felul de zvonuri neargumentate și nejustificate și sterilizate din partea unor foști colegi de cabinet. Știu exact că nu se pune sub nici o formă problema anulării regimului de vize”, a menționat Iurie Leancă, vicepremier pentru Integrare Europeană.

Informația precum că Moldova ar putea fi lipsită de dreptul la libera circulație în UE a apărut într-un raport al Comisiei Europene în care Chișinăul este atenționat în legătură cu devierea de la angajamentele privind combaterea corupției și spălarea banilor. Începând cu 2014, cetățenii moldoveni cu pașapoarte biometrice pot călători fără vize. Aproape 3 milioane de moldoveni cu pașapoarte biometrice au călătorit în UE de la liberalizarea regimului de vize.