/VIDEO/ Moldova a primit nota doi la capitolul „Justiție” într-un clasament internațional

11 ianuarie 2018, ora 18:58

Indicele Integrității Publice este un clasament internațional care arată cât de corupte sunt unele domenii de activitate într-un stat. Astfel, în clasamentul general, din cele 109 țări analizate, Moldova se află la mijloc, fiind pe locul 56, cu 6,44 de puncte. Datele mai arată că țara noastră stă prost la capitolul independenței justiției și a presei. De asemenea, un scor slab Moldova a obținut și pe segmentul E-Cetățenie, care vizează posibilitatea cetățenilor de a interacționa cu autoritățile de la distanță, prin internet.

Doar 2,41 puncte, Moldova le-a primit pentru independența Justiție. Prin urmare, a ocupat unul din locurile din coada clasamentului. Având o situație mai proastă decât în țările slab dezvoltate din Africa precum Angola și Burkina Faso. Scorul maxim de 10 puncte la capitolul justiției l-a obținut doar Finlanda, care este urmată de Noua Zeelandă și Norvegia.

„Sunt mai mulți indicatori: Corupția, modul cum – accesul la justiție. Republica Moldova pur și simplu este catastrofală. Avem un fel de nota doi. Indicatorul privind justiția este unul prost la majoritatea țărilor, iar noi am reușit să fim cei mai proști din cei răi”, spune Veaceslav Ioniță, expert „Idis-Viitorul”.

Am solicitat și opinia președintelui CSM, Victor Micu. El a refuzat însă să comenteze raportul. Documentul scoate în evidență și deficiențele la capitolul „presă independentă”. Pe acest segment, Moldova s-a clasat pe locul 71, împreună cu Liban din Africa și Columbia din America de Sud.

„Principalele probleme în țara noastră este concentrarea excesivă atât pe segmentul media, cât și a pieței de publicitate în special, ceea ce până la urmă are ca o consecință negativă independența editorială scăzută a instituțiilor mass-media. Asta lovește în libertatea de exprimare în țara noastră”, susține Petru Macovei, directorul executiv „API”.

Moldova stă mai bine la capitolul libertății comerțului, cu 9,6 puncte, luarea deciziilor administrative cu un punctaj de 9,2, iar pentru transparența bugetară țara noastră a primit 7,6 puncte fiind clasată pe locul 47.

România s-a clasat pe locul 30 cu un punctaj de 7,6. Ucraina se află cu 10 poziții mai jos chiar și decât Moldova, ocupând poziția 68. În acest an, Republica Moldova a fost pentru prima dată inclusă în Indicele Integrității Publice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram