/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Încă o poveste tragică a unei mame care și-a născut copilul mort. „Copilul ieșea, dar sora medicală și infirmiera nu s-au apropiat de mine”

missing
12 ianuarie 2018, ora 13:32

Cu șase luni în urmă, Olga Mulic a fost diagnosticată cu preeclampsie severă – o tulburare a sarcinii caracterizată prin presiune mare a sângelui. Neidentificată la timp, preeclampsia este foarte periculoasă atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

„La data de 24 iunie, brusc am început să mă simt rău, dureri de cap, însoțite de vomă. Cu soțul am plecat imediat la medic. Eram în sat, în raionul Fălești”.

Pentru că avea tensiunea arterială foarte ridicată a fost trimisă la Bălți, dat fiind faptul că exista riscul ca să nască prematur și instituția medicală nu era dotată cu cele necesare. La maternitatea de la Bălți a trecut prin cel mai mare coșmar: „La aparat, medicul mi-a zis prompt în față că bătăile inimii lipsesc și că copilul este mort. A fost un șoc. Soțul nu știa că nu se mai aud bătăile inimi. Doamna medic, Carolina Frumusachi a venit cu următoarea adresare: – Fată dragă, tu ce nu ai văzut că ești toată umflată?”

Înainte să nască a fost lăsată singură în salon: „Doamnele care trebuiau să-mi primească nașterea au plecat, nu le-am văzut. Am avut noroc de domnul anesteziolog. El îmi monitoriza tensiunea care era destul de ridicată.”

A strigat după medici, dar aceștia i-au spus că încă nu este timpul să nască. Timp de trei ore nimeni nu s-a apropiat de ea. A născut copilul mort de una singură: „Eu am văzut că iese copilul. M-am speriat pentru că eu nu știam cum să controlez acest proces. M-am dat pe spate, văzusem căpușorul și a doua oară m-am împins și puțin am ajutat cu mâna ca copilul să iasă. Cel mai dureros este că doamnele erau prezente în salon, sora medicală și infirmiera. Copilul ieșea, dar ele nu s-au apropiat de mine”.

Olga a decis să vorbească de tragicul eveniment după ce o tânără a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului.

Numeroase mame se arată indignate față de calitatea serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinei perinatale. Acestea relatează situații revoltătoare din spatele pereților maternităților și cer autorităților să ia măsuri ferme și urgente pentru a remedia situația.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram