/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ PDM are un nou lobbyist în SUA. Câte milioane va prima firma americană pentru consultanță?

13 ianuarie 2018, ora 11:01

Astfel, aceasta este cel puțin a patra companie străină de lobby care promovează interesele Partidului Democrat. În doar doi ani, PDM a cheltuit peste un milion de dolari pentru serviciile de lobby.

Vicepreședinta PDM, Cristina Balan, a semnat un contract cu compania americană Cogent Strategies LLS la 29 decembrie 2017, care, potrivit site-ului oficial al companiei, este specializată în relațiile de stat și comunicările strategice.

Contractul de lobby al companiei americane cu democrații moldoveni a fost publicat pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA în secțiunea de documente de înregistrare a agenților străini.

Din partea lobby-știlor contractul a fost semnat de șefa companiei Kimberly Fritts. Nu este pentru prima oară când aceasta va lucra cu Partidul Democrat. Anterior, Fritz a fost directorul executiv al grupului Podesta, cu care democrații au lucrat între 2016 și 2017. În contractul cu Podesta este prevăzută reînnoirea sa automată, dar acum soarta lui este necunoscută.

După ce șeful grupului Podesta, Tony Podesta, a demisionat și a numit-o pe Frits succesoarea sa, ea a decis să înființeze o nouă companie, Cogent Strategies LLS. Presa americană a relatat că multe dintre principalele grupuri de interese au părăsit grupul Podesta după Fritz, luând și aproximativ 15 clienți cu ei. Se pare că printre ei au fost și democrații moldoveni.

În conformitate cu contractul semnat, Fritts va desfășura activități de cercetare și analiză a domeniilor prioritare pentru PDM, îi va consilia în probleme geopolitice, va dezvolta și va difuza materialele conexe și va desfășura activități de informare cu reprezentanții mass-media și organizațiile neguvernamentale. La solicitarea clientului, americanii vor organiza întâlniri cu reprezentanții mass-mediei și organizațiile neguvernamentale.

Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de șase luni și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Acesta va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2018. Servicii prestate de Cogent Strategies LLS vor costa PDM-ul 120 mii dolari (echivalentul a peste două milioane de lei), care vor fi plătite în două tranșe a câte 60 mii dolari.

Democrații moldoveni ar urma să acopere şi costurile administrative estimate la 3% din valoarea contractului, bani ce sunt necesari pentru servicii telefonice, deplasări, abonamente etc.

De menționat că, din martie 2017, PDM colaborează cu biroul de la Bruxelles al companiei americane de lobby Burson-Marsteller. Aceasta reprezintă interesele Partidul Democrat la nivelul Uniunii Europeane.

În aprilie 2017, PDM a încheiat un contract cu compania de lobby americană Prime Policy Group. Conform contractului, Partidul Democrat a plătit grupului Prime Policy $ 40,000 pentru planificarea și organizarea vizitei democraților la Washington. Potrivit termenilor contractului, lobby-știi s-au angajat să organizeze democraților moldoveni întâlniri cu reprezentanții administrației de stat, Casei Albe și Senatului. Pe lângă organizarea de întâlniri, Grupul Prime Policy trebuia să informeze oficialii și senatorii americani despre obiectivele și sarcinile democraților moldoveni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram