/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/INFOGRAFIC/ Freedom House: Moldova este o țară „parțial liberă”. Domeniile la care stagnăm

17 ianuarie 2018, ora 06:57

Potrivit lui, Moldova continuă a fi o țară parțial liberă, acumulând un scor de 61 din 100. Țara noastră se află între Ucraina (62) şi Burkina Faso (60). România este catalogată drept stat liber și are un scor de 84, pe când Rusia cu un scor de doar 20 este catalogată drept o ţară deloc liberă.

Moldova a obținut note de trei pentru respectarea „drepturilor politice”, a „libertăţilor civice” și la „evaluarea libertății”. Notele au fost acordate pe o scară de la unu (nota cea mai bună) la şapte (nota cea mai proastă).

Scorul cel mai mare, de 100, este înregistrat de trei state, Suedia, Norvegia şi Finlanda, urmate de Canada, Uruguai, Noua Zeelandă, Luxemburg, Australia, San Marino şi Portugalia.

La polul opus se află Siria, Tibet, Sudanul de Sud, Coreea de Nord, Eritrea, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Raportul mai spune că „democrația este în criză, iar valorile pe care le întruchipează – în special dreptul la alegeri libere și echitabile, libertatea presei și statul de drept – sunt sub asalt și în retragere la nivel global”.

Pentru al 12-lea an consecutiv, se mai arată în raport, se constată o înrăutățire a situației drepturilor omului, iar nivel libertăților a scăzut în 71 de țări din cele analizate. Un regres care reiese mai clar când este exprimat în procente: 45% din țări sunt considerate libere, 55% sunt parțial libere sau nu sunt libere. Ceea ce însemnă că 61% din populația globului trăiește în țări unde libertățile de bază sunt respectate parțial sau deloc.

Raportul analizează situația din 195 de țări și 14 teritorii din lumea întreagă. Analizele se bazează pe datele și informațiile anului precedent. Fiecărei țări și teritoriu i se atribuie un punctaj între 0 și 4 puncte pentru 25 de indicatori, cu un scor agregat de până la 100. Aceste punctaje sunt folosite pentru a determina două ratinguri numerice, pentru drepturi politice și libertăți civile, unde 1 reprezentă cele mai libere condiții, iar 7 cel mai puțin libere. Ulterior se stabilește statului țării sau teritoriului ca fiind liberă, parțial liberă sau deloc liberă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram