Persoane apropiate Partidului Socialiștilor au pus mâna pe două companii mari de pe piața gazelor lichefiate. Jurnaliștii de la RISE au depistat că tranzacția a avut loc în timp ce întreprinderile erau investigate de Consiliul Concurenței, după ce firmele ar fi trucat o licitație publică. Ulterior ambele companii au primit o amendă în mărime totală de aproape 3,5 milioane de lei.

Potrivit RISE, în septembrie 2017, Consiliul Concurenței a desfășurat o anchetă în privința a două companii: „Dominic” SRL și „Comerț-Gaz” SRL, ambele fiind suspectate că ar fi trucat o licitație publică. Coincidență sau nu, exact atunci „Dominic” SRL, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolinţă, membră a Comitetului Executiv Politic al PSRM. Autorul investigației consideră că tranzacția nu este una întâmplătoare.

„Există multe coincidențe în toate astea care mă duc la gândul că toată tranzacția asta a fost pregătită din timp și nu este de loc întâmplătoare. Cel care a vândut-o, a avut anumite probleme și a vrut să scape și uite că s-a găsit cineva ca să-l salveze”, spune Ion Preașca, jurnalist Rise.

Jurnalistul nu exclude că tranzacțiile ar putea avea legătură și cu alegerile parlamentare din acest an.

„Ținând cont de relația mai apropiată a Partidului Socialiștilor cu Rusia, cu businessul de acolo și faptul că au investit într-un sector care are conexiuni cu Rusia fiindcă mai mult de 70 % din gazul lichefiat vine din Rusia, mă duce gândul că are o legătură cu aceasta. Dar poate fi o simplă coincidență”, spune jurnalistul.

Tot în perioada când familia Dolință a cumpărat „Dominic” SRL, s-a schimbat și proprietarul „Comerț-Gaz” SRL – cealaltă firmă investigată de Consiliul Concurenței. Este vorba despre Djemma Rotari, membră a Comisiei de Control a PSRM. După ce ambele firme au trecut la noii proprietari, acestea au fost sancționate. Astfel firma Irinei Dolință a primit o amendă de 2,57 de milioane de lei, iar ”Comerț Caz”, firma Djemmei Rotari, aproape un milion de lei. Asta după ce Consiliul Concurenței a stabilit că firmele au trucat o licitatie în valoare de 3,9 milioane de lei, organizat încă în ianuarie 2016 de Regia Autosalubritate din Chișinău. La numărul de telefon al conducerii „Dominic” SRL a răspuns Igor Dolinţă, tatăl Irinei Dolinţă. Acesta le-a declarat reporterilor că nu a știut despre investigația Consiliului Concurenței. În același timp, RISE notează că Djemma Rotari, cea care a preluat „Comerț-Gaz”, a refuzat să se expună pe marginea investigației.

Redactor: Sergiu Niculiță

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!