/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Cei de la PAS cer gaze mai ieftine. ANRE este acuzată că ar fi intrat „sub aripa PD”

missing
22 ianuarie 2018, ora 18:21

Activiștii PAS cred că PD vrea să-și facă campanie pe spatele consumatorilor, pe care acum îi somează să plătească un preț exagerat la gaze, pentru ca, în ajunul alegerilor din toamnă, să reducă tarifele, speculând gestul din punct de vedere electoral.

Există multe speculații și justificate că PD-ul ar încerca să își facă campanie electorală pe spinarea cetățenilor. În ajunul campaniei electorale PD-ul și Vlad Plahotniuc să reducă generos prețurile astfel făcându-și publicitate. Noi cerem ca ANRE să coboare tarifele pentru consumatorii finali odată cu reducerea prețului de achiziție”, a declarat Mihai Păpușoi, vicepreședinte PAS.

Noi cerem ca ANRE să se lase de politica telefonului și să nu aștepte telefon de la PD, de la Plahotniuc, dar în cât mai scurt timp să convoace ședința ANRE-ului. Nu așteptați telefonul de la șefu și vă puneți pe treabă”, a subliniat Igor Grosu, secretar general PAS.

Această bătrânică se plânge că are o pensie mizeră, care nu-i acoperă nici măcar costul unei singure facturi.

Unde ne ducem oameni buni cu pensia de 800 de lei și fiecare stăpân care are o odaie, două odăi trebuie să plătească la stat în jur la 2000 mii de lei. Iată unde ne-a adus PD-ul și cu Plahotniuc împreună.

Săptămâna trecută, mai mulți experți în energetică au solicita ca ANRE să reducă tariful la gazele naturale cu 30 la sută. Potrivit acestora, din 2016 și până în prezent costurile de import al gazului s-au micșorat cu aproape 890 de lei la o mie de metri cubi. Cu toate acestea, ANRE nu a revizuit tarifele pentru consumatorii finali. Cei de la ANRE susțin că informația apărută în spațiul public este una inexactă.

Tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale sunt determinate și calculate în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale, aprobate prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE”, a subliniat Galina Sanduța, responsabil de presă al ANRE.

La rândul lor, democrații spun că nu au nici o atribuție la formarea tarifelor.

Aici nici teoretic, nici practic nu există posibilitatea pentru a influența metodologia de calculare a tarifelor. Ceea ce ține de acest subiect sunt prevederi legale, există regulatorul, există standardele internaționale”, a declarat Sergiu Sîrbu, secretar al fracțiunii PDM.

Experții în energetică spun că în 2017 prețul de import al gazului a fost de 2997 de lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce ANRE a format tariful în baza prețului de 4194 de lei. Aceasta înseamnă că în ultimii 2 ani cetățenii Republicii Moldova au plătit pentru gaz aproape 1,5 miliarde de lei în plus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram