/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Gheața de pe trotuare face victime! Gontea: „Muncitorii s-au odihnit, iar trotuarul s-a bătut”

22 ianuarie 2018, ora 18:48

Coridorul Secției de ortopedie și traumatologie al Centrului Medicilor de Familie Râșcani era astăzi plin cu oameni. Aceștia s-au adresat la medic cu diverse traumatisme după ce au căzut pe gheața de pe trotuare sau din curțile blocurilor.

Mă duceam la lucru și am căzut. Era lunecos. Voi sta acasă pe foaie de boală chiar și la medic nu voi putea merge”.

După lucru, noi lucrăm până târziu. Am căzut și mi-am fracturat mâna. Cum voi lucra, eu nu știu”.

Șeful Secției, Andrei Dumneanu, spune că doar la Centrul din sectorul Râșcani s-au adresat aproape 170 de persoane. Asta în timp ce în total numărul persoanelor care au suferit traumatisme ajunge la 300.

Traumatisme membrelor superioare, membrelor inferioare, toracelui , de la entorse ligamentare simple până la cele complicate. La necesitate se fac radiografii, li se acordă tratament în funcție de traumatismele suportate, imobilizare gipsată, reduceri a fragmentelor, anestezii”, afirmă Andrei Dumeanu, șef secție Ortopedie și Traumatologie AMT Râșcani.

Conform legislației, oamenii care au avut de suferit din cauza gheții de pe trotuare pot obține compensații fie din partea Primăriei, fie din partea agentului economic care nu a avut grijă ca trotuarul din fața sediului să fie curat. Numărul potențialelor victime ar putea să crească, deoarece gheața va persista și în zilele următoare.

De exemplu, mă aflu în fața acestui magazin. Dacă aș cădea anume aici, aș putea cere despăgubiri de la agentul economic care administrează acest local și este obligat să curețe trotuarul din fața magazinului. Mai fac doar câțiva pași și ajung pe o porțiune de trotuar care trebuia să fie curățat de primărie. Dacă am nenorocul să cad și să-mi fracturez mâna sau piciorul, atunci voi merge să mă plâng la primărie”, explică reporterul TV8 Parascovia Spic.

Nu am știut și nici nu încerc să știu pentru că mă strădui să nu cad”.

Nu am știut, dar e clar că la salvare”.

În cazul antiderapantului nu am reușit să-l dăm la primele intervenții pentru că astfel riscam să nu deszăpezim trotuarele”, spune Vasile Efros, reprezentant direcția locativ-comunală.

Mi-i frică, dar ce-i de făcut, trebuie de mers. Ar trebui să fie curățat, dar dacă nu-i stăpân”.

Nici soluția de deszăpezire nu-și mai face efectul la gheața care s-a format, spun autoritățile. Vina noastră este că nu s-a curățat zăpada la moment.

S-au permis câteva ore să se odinească și orele acestea au adus la aceea că mecanismele nu mai fac față. Trotuarul era bătut”, afirmă Petru Gontea, șef-interimar direcția locativ-comunală.

Pentru a curăța orașul de gheață, muncitorii vor trebui să pună mâna pe lopeți și târnăcoape, spun autoritățile.

Reporter: Parascovia Spic;
Imagini: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram