Un dejun cât o pensie minimă în Moldova. Autoritățile vor putea cheltui până la 900 de lei pentru masa unui oficial străin, venit în vizită în țara noastră. Regulamentul privind modul de utilizare a banilor pentru deservirea delegațiilor a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri.

Potrivit regulamentului, aprobat de Guvern, autoritățile din Moldova pot organiza cel mult trei mese oficiale pentru delegațiile străine. Pentru un dejun sau un dineu, vom cheltui până la 900 de lei de persoană, adică cât o pensie minimă în Moldova, iar costurile pentru o masă bufet se vor ridica la 800 de lei pentru fiecare oficial. Prețurile diferă în funcție de importanța oaspetelui.

De exemplu, ceaiul unui președinte străin sau al unui premier poate costa 200 de lei, în timp ce cafeaua unui secretar de stat sau a unui ministru – până la 150 de lei. Dacă oaspeții vor să vizioneze un spectacol sau să viziteze un muzeu, pot fi alocați cel mult 600 de lei de persoană. De asemenea, pot fi organizate și mese neoficiale, de până la 850 de lei.

Cheltuielile nu se opresc însă aici. Delegațiile oficiale străine trebuie cazate în hotele de 4-5 stele, iar costurile pentru florile folosite la întâmpinare și pentru amenajarea sălilor se ridică la 2.100 de lei. Și dacă mesele delegațiile oficiale sunt îmbelșugate, situația e diferită în instituțiile publice.

Potrivit responsabililor de la Direcția Municipală Educație, un copil de la o grădiniță din capitală mănâncă de 30 de lei pe zi. Un elev la școală servește un dejun și un prânz de 21 de lei. Iar cei de la Sănătate alocă 30 de lei pentru meniul zilnic al unui pacient internat în spital. Autoritățile spun însă că asta prevede protocolul diplomatic.