Peste 2.500 de persoane au ignorat, miercuri dimineaţă, temperaturile scăzute şi au venit în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a aniversarea a 159 de ani de la Unirii Moldovei cu Ţara Românească. Printre participanţi se mai numără o delegaţie a Primăriei Chişinău, condusă de primarul interimar Silvia Radu, precum şi ministrul Culturii din Republica Moldova, Mona Babuc, scrie Agerpres.

La Iaşi au ajuns şi 300 de basarabeni cu un drapel de 100 de metri lungime. Basarabenii s-au prins în Hora Unirii alături de mii de persoane și au înconjurat monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza întinzând drapelul de 100 de metri.

Manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi au început la ora 10,00, cu un concert folcloric. De la ora 11,00 au debutat manifestările oficiale dedicate aniversării a 159 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri. A fost oficiat un Te Deum, autorităţile vor ţine discursuri. Acestea vor fi urmate de o depunere de coroane de flori la statuia domnitorului Al.I. Cuza, şi parada militară.

În jurul orei 12,00, autorităţile şi politicenii se vor prinde de mână cu simplii cetăţeni în tradiţionala Horă a Unirii, „Hai să dăm mână cu mână”.

În jurul orei 12,30 autorităţile şi politicienii vor depune coroane de flori la mormântul lui Cuza, la mănăstirea Trei Ierarhi şi vor lua parte la o slujbă de pomenire.

Între timp, în Piaţa Unirii din Iaşi, după celebra „Horă a Unirii” va fi reluat spectacolul folcloric. Tot atunci, municipalitatea va împărţi ieşenilor peste 5.000 plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert.

La 24 ianuarie 2018 se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sau Unirea Mică. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei. Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Foto: ziaruldeiasi.ro

Foto: ziaruldeiasi.ro